Banca Naţională a României (BNR) este autoritate de rezoluţie pentru sectorul bancar, urmând să intervină în cazul unor bănci aflate în dificultate prin instrumente precum instituţia-punte, vânzarea afacerii, separarea activelor şi/sau recapitalizarea internă (bail-in), care presupune naţionalizarea depozitelor negarantate, peste plafonul de 100.000 de euro.
Aceste „atribuţii“ ale băncii centrale vin în contextul transpunerii şi în România a noii legislaţii europene prin legea nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit.
Rezoluţia bancară reprezintă procesul de restructurare a unei instituţii de credit de către o autoritate de rezoluţie, prin utilizarea de instrumente şi competenţe de rezoluţie pentru asigurarea continuităţii funcţiilor esenţiale ale acestei instituţii (de exemplu depozite, operaţiuni de plată), restaurarea viabilităţii sale, în totalitatea sau parţial, şi lichidarea părţii reziduale a acesteia prin procedurile obişnuite de insolvenţă, potrivit informaţiilor transmise de BNR.