Bănci și Asigurări

Cum va salva BNR băncile cu probleme

Cum va salva BNR băncile cu probleme

Autor: Claudia Medrega

22.03.2016, 00:05 863
Banca Naţională a României (BNR) este autoritate de rezoluţie pentru sectorul bancar, urmând să intervină în cazul unor bănci aflate în dificultate prin instrumente precum instituţia-punte, vânzarea afacerii, separarea activelor şi/sau reca­pitalizarea internă (bail-in), care presupune naţio­nalizarea depozitelor negarantate, peste plafonul de 100.000 de euro.
 
Aceste „atribuţii“ ale băncii centrale vin în contextul trans­punerii şi în România a noii legislaţii europene prin legea nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit.
 
Rezoluţia bancară reprezintă procesul de restructurare a unei instituţii de credit de către o autoritate de rezoluţie, prin utilizarea de instrumente şi competenţe de rezoluţie pentru asigurarea continuităţii funcţiilor esenţiale ale acestei instituţii (de exemplu depozite, operaţiuni de plată), restaurarea viabilităţii sale, în totalitatea sau parţial, şi lichidarea părţii reziduale a acesteia prin procedurile obiş­nuite de insolvenţă, potrivit informaţiilor transmise de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO