Bănci și Asigurări

Cum vor sa vanda bancherii credite: cu taxe de „analiza dosar” de sute de lei

Cum vor sa vanda bancherii credite: cu taxe de „analiza dosar” de sute de lei
19.04.2010, 23:09 1120

Clientii care vor sa achizitioneze un credit imobiliar trebuiesa plateasca comisioane pentru analiza documentatiei de credit carese ridica la cateva sute lei, chiar daca in final ajung sa nu maicontracteze imprumutul. Bancherii justifica aceste comisioane princosturile pe care le presupune realizarea analizei documentatiei.Totusi, nu toate bancile precep astfel de comisioane.

Spre exemplu, la BCR, cea mai mare banca locala, comisionulpentru analiza documentatiei in cazul creditelor cu garantiiipotecare este de 600 de lei. Banca nu percepe un astfel decomision in cazul creditelor fara garantii. BRD, a doua banca dupaactive, percepe un comision de 1% din suma ceruta, dar nu mai putinde 800 de lei, respectiv 200 de euro, la intocmirea dosarelorpentru credite imobiliare sau ipotecare. In cazul creditelor faragarantii, comisionul reprezinta 2,5% din suma solicitata, cu ovaloare minima de 180 de lei si un plafon de 800 de lei. Uniiclienti s-au confruntat cu situatii in care au platit comisionulinsa nu li s-a aprobat creditul, existand discutii ample peforumurile specializate.

"Sunt doua etape - mai intai se face un prescoring(precalificare, n. red.), in care consilierii iti spun daca teincadrezi. Cand vii cu dosarul la analiza, costa, pentru ca sibanca are cheltuieli", spun oficialii BCR. Analiza presupune, spreexemplu, interogari la bazele de date ale Biroului de Credit siCentralei Riscurilor Bancare, care sunt taxate, dar si verificareadatelor privind angajatorul. "Teoretic pot sa existe cazuri in careun client sa plateasca comisionul de analiza si sa nu obtinacreditul, dar avand in vedere ca se face un prescoring, sunt destulde putine. Daca omul a fost sincer, de buna-credinta si a prezentattoate creditele pe care le are cand s-a facut analiza initiala, nuar trebui sa fie respins", mai spun oficialii BCR. Banca nu areinsa o statistica privind aceste cazuri.

"Comisionul de analiza a dosarului de credit se achita o singuradata, la momentul depunerii documentatiei necesare pentru accesareaunui credit. Acest comision cuprinde costurile implicate inprocesul de analiza a unui dosar de credit, cum ar fi costul deinterogare la Biroul de Credit. Numarul clientilor care achitaacest comision si carora li se respinge cererea de creditare estefoarte mic", afirma si reprezentantii Millennium Bank.

Sunt insa si banci care nu percep astfel de comisioane. Spreexemplu, la Raiffeisen comisionul de procesare reprezinta 1,9% dinsuma, dar se retine la acordarea creditului, in cazul creditelorimobiliare. La creditele de consum, comisionul este de 3% din sumasi se percepe, de asemenea, la acordarea finantarii.

CEC Bank percepe un comision de 15-400 de lei pentru analizadocumentatiei la creditele cu garantii imobiliare. Pentru creditelefara garantii, la care clientul incheie o asigurare pentru risculde viata si de somaj, comisionul este zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO