Bănci și Asigurări

Cumnatul lui Mircea Geoana este favorit sa preia conducerea Eximbank

Cumnatul lui Mircea Geoana este favorit sa preia conducerea Eximbank

Ionut Costea

29.01.2009, 18:19 184

Ionut Costea, 49 de ani, actualul presedinte al Consiliului de Administratie al Emporiki Bank, este favorit pentru preluarea functiei de presedinte al bancii de stat Eximbank, afirma surse apropiate negocierilor politice.

In mod traditional, orice schimbare de guvern echivaleaza cu inlocuirea sefilor celor doua institutii bancare cu capital de stat - Eximbank si CEC.
In actionariatul Eximbank, statul este reprezentat de AVAS, care detine peste 95% din actiuni, restul fiind in posesia SIF-urilor. Saptamana aceasta, la conducerea AVAS a fost instalat Mihai Ursache, din partea PSD. Ionut Costea, apropiat al PSD, are o relatie buna si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
El a intrat in sistemul bancilor comerciale locale in 2004, ocupandu-se de proiectul infiintarii primei banci specializate in administrarea unui sistem de economisire-creditare pentru locuinte si de crearea cadrului legislativ necesar. Inainte de 2000 a ocupat functii publice, fiind secretar de stat in Ministerul Finantelor, iar din 2000 pana in 2004 a fost director adjunct la BERD, la Londra, in constituenta din care facea parte Romania.
In septembrie 2008 a preluat functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Emporiki Bank, filiala locala a bancii grecesti cu acelasi nume care este membra a Credit Agricole, cel mai mare grup bancar din Franta.
Eximbank a raportat pentru 2008 un profit brut de circa 26,6 mil. euro, care ar putea fi folosit pentru majorarea capitalului social, care echivaleaza in prezent cu circa 200 de milioane de euro. Activele bancii se apropie de 750 de milioane de euro
Prin proiectul de masuri anticriza avizat de Ministerul Finantelor, Eximbank ar putea primi anul acesta de la bugetul de stat circa 42,5 milioane de euro pentru instrumente de asigurare si garantare a operatiunilor de export.
 

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24