Bănci și Asigurări

Curăţarea portofoliilor de neperformante a retrimis sistemul bancar pe minus: pierderea din primele opt luni este de 100 de milioane de lei

Curăţarea portofoliilor de neperformante a retrimis...

Autor: Ciprian Botea

28.10.2014, 00:06 378
Sistemul bancar a încheiat primele opt luni din acest an cu o pierdere agregată de circa 100 mil. lei, cel mai probabil din cauza provizioanelor suplimentare constituite de bănci în contextul procesului de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante.
 
Băncile încheiaseră primul semestru cu un profit de peste 200 mil. lei, ceea ce înseamnă că pierderile din lunile iulie şi august au depăşit 300 mil. lei. Pierderile au fost totuşi mai mici comparativ cu minusul de o jumătate de miliard de lei din iunie, când a început procesul de curăţare a portofoliilor.
 
Bancherii au primit undă verde la jumătatea acestui an pentru a scoate în afara bilanţurilor creditele provizionate integral, cu posibilitatea de a urmări debitorii ulterior pentru recuperarea creanţei. Anterior, scoa­terea în afara bilanţului a unui credit ne-performant însemna renunţarea la dreptul de a urmări recuperarea creanţei respective.
 
Banca centrală solicită provizionări integrale inclusiv pentru credite restante pe care băncile încă le consideră recuperabile, ca o condiţie pentru scoaterea acestora din bilanţuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO