Bănci și Asigurări

Cursul a urcat la maximul ultimilor patru ani, la 4,55 lei/euro. Analiştii cred că leul trece pe un nou palier de cotare

Cursul a urcat la maximul ultimilor patru ani, la 4,55...

Autor: Mediafax

09.03.2017, 00:05 1290
Moneda naţională a continuat să se depre­cie­ze, iar cursul a urcat ieri la maximul ultimilor aproape patru ani, ajungând la 4,55 lei/euro.
 
Un nivel mai ridicat al cursului, de 4.5535 lei/euro a fost înregistrat la începutul lunii iunie 2013, potrivit datelor BNR. Marţi, moneda euro era cotată la 4,53 lei. Cursul a debutat în ianuarie cu valoare de 4,51 lei/euro, iar în luna februarie, cotaţia a variat preponderent în intervalul 4,48-4,52 lei/euro. Apetitul de cumpărare pentru perechea valutară EUR/RON a continuat, iar perechea a găsit puţină rezistenţă chiar şi după ce s-a tranzacţionat peste nivelul maxim al zonei de echilibru a BNR, aşa cum este ea percepută, potrivit unei analize a ING Bank.
 
„Am observat anul aces­ta că guvernatorul BNR su­gera că intervalul EUR/RON s-a mutat puţin mai sus de la 4,38-4,54 înainte. La cel mai re­cent raport asupra inflaţiei, gu­vernatorul a menţionat de câ­te­va ori intervalul 4,44-4,54, fără a exprima vreo preferin­ţa pentru acesta, însă a subli­niat şi volatilitatea redusă a EUR/RON, de cel mult 3%. Guvernatorul a spus şi că vede puţin loc (poate deloc) pentru aprecierea leului din cauza erodării competitivităţii, iar acest argument a fost întărit de un grafic prin care se arată că firmele locale au pierdut deja cota pe piaţa internă în defavoarea importurilor“, notează ING.
 
Acest aspect este în contradicţie cu sondajele Comisiei Europene, care arată că poziţia competitivă a companiilor din industria prelucrătoare pe piaţa locală a atins un maxim post-criză în T1 2017 (calculat ca medie mobilă pe patru trimestre)“, mai arată analiştii de la ING Bank.
 
„Ne aşteptăm ca EUR/RON să se tranzacţioneze în intervalul 4,49-4,54 cel puţin pe parcursul primului semestru din 2017, dar credem că am putea vedea un test important privind dispoziţia BNR de a redesena limitele de variaţie. Creşterile salariale recente, mai ales ale venitului minim, decuplate de c‚ştigurile de productivitate, au adus riscuri pe zona competitivităţii. Astfel, BNR ar putea fi înclinată să mute zona de echilibru mai sus, poate către 4,5-4,6, într-o tentativă de a susţine gradual creşterea economică. Acest scenariu ar putea fi testat astăzi (miercuri ñn.red.)“, se arată în raportul ING.
 
Miercuri, dolarul a ajuns la 4,31 lei, în creştere faţă de ziua precedentă c‚nd a fost cotat la 4,29.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO