Bănci și Asigurări

Cursul de schimb leu-euro urcă la peste 4,47 lei pe interbancar. Dolarul, în creştere la 4,13 lei

Cursul de schimb leu-euro urcă la peste 4,47 lei pe...

Autor: Liviu Popescu

07.12.2015, 11:16 680

Cursul de schimb leu-euro a urcat la 4,4734 lei pe piaţa interbancară, în condiţiile în care vineri cursul a atins 4,46 de lei, cel mai ridicat nivel din iulie încoace. Pe piaţa interbancară, dolarul american era cotat în această dimineaţă la 4,13 lei. Spre comparaţie, cotaţia anunţată vineri de BNR pentru dolarul american a fost de 4,11 lei, în scădere cu 2,5% faţă de şedinţa precedentă, cel mai abrupt ritm de scădere din 2009 şi până în prezent. La şedinţa de joi dolarul ajunsese la 4,22 lei, respectiv maximul istoric.

Analiştii spun că leul a ajuns vineri la minimul ultimelor cinci luni în faţa euro ca o corecţie întârziată după dezamăgirea provocată joi de Banca Centrală Europeană (BCE).

“Dar este posibil ca presiuni suplimentare să fi venit din partea mişcărilor negative din piaţa obligaţiunilor. Pe de altă parte, proiectul de

buget pentru 2016 oferă unele ştiri pozitive, mai ales privind decizia de a nu

pune în aplicare o creştere a salariului minim care ar fi afectat şi mai mult

competitivitatea externă a României”, scriu analiştii de la ING într-o notă de studiu.

BCE a tăiat cu zece puncte de bază rata de depozit la minus 0,3% şi a decis să extindă achiziţiile de obligaţiuni până în martie 2017, ceea ce a determinat pieţele financiare să reacţioneze nefavorabil. Principala sursă de dezamăgire a pieţelor a fost lipsa unei majorări a achiziţiilor lunare de obligaţiuni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO