Bănci și Asigurări

Cursul face un salt spectaculos la aproape 4,53 lei/euro, maximul ultimilor doi ani

Cursul face un salt spectaculos la aproape 4,53 lei/euro,...

Autor: Liviu Popescu

14.12.2015, 00:04 186

Euro a făcut vineri un salt spectacu­los de 0,6% faţă de şedinţa precedentă, iar cursul a ajuns la aproape 4,53 lei/eu­ro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2014 încoace. BNR nu mai anunţase un ni­vel atât de ridicat al cursului de schimb leu-euro din data de 28 ia­nua­rie, când cotaţia afişa valori de 4,5317 lei pentru un euro.

Moneda europeană a înregistrat vi­neri a şaptea zi consecutivă de apre­cie­re la cursul BNR.

„Aversiunea faţă de risc începută în prima săptămâna din decembrie odată cu dezamăgirea pieţelor după şedinţa Băncii Centrale Europene şi ampli­fica­tă de minimele ultimilor ani stabilite de pre­ţul petrolului continuă să apese asu­pra activelor regionale“, scriu analiştii de la ING într-un raport. Şi referinţa pentru francul elveţian a crescut vineri la maximul ultimelor cinci luni. Mone­da elveţiană a avansat cu doi bani, de la 4,16 lei pentru un franc la 4,18 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi co­ta­ţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Leul a pierdut vineri teren şi în faţa dolarului american. Moneda america­nă s-a apreciat cu 0,4% la 4,13 lei pe unitate.

Aprecierea dolarului american din ul­tima periaodă de timp este dată de aş­tep­tările tot mai mare ale investito­ri­lor cu privire la majorarea dobânzii de poli­tică monetară de către Rezerva Fe­de­rală a SUA. Prin urmare, mulţi in­ves­titori şi-au plasat activele în dolari americani. Fed va avea şedinţă săptă­mâ­na aceas­ta, fiind ultimul eveni­ment cu im­­pact major pe pieţele finan­ciare din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO