Bănci și Asigurări

Cursul încearcă să spargă în jos nivelul de 4,4 lei/euro, în timp ce dolarul şi francul cresc

Cursul încearcă să spargă în jos nivelul de 4,4...

Autor: Liviu Popescu

01.04.2015, 00:00 417

Cursul leu/euro a oscilat în ultimele zile din martie în jurul pragului de 4,4, după ce a început anul „în forţă“ depăşind nivelul de 4,5 lei/euro. Leul s-a depreciat în ultima zi din primul trimestru atât faţă de euro, cât şi faţă de dolar şi francul elveţian. Cursul anunţat de Banca Naţională a ajuns la 4,4 lei/euro, în creştere uşoară faţă de şedinţa precedentă, fără să fie influenţat de reducerea dobânzii-cheie a băncii centrale, anticipată de analişti. Faţă de dolarul american leul s-a depreciat cu 1,2%, respectiv cinci bani, iar cotaţia a ajuns la 4,1 lei/dolar. Referinţa anunţată de BNR pentru francul elveţian a crescut cu 0,6 bani faţă de şedinţa de luni, la 4,21 lei/franc. În ultimele trei luni, leul s-a apreciat faţă de euro cu 1,6%, în timp ce faţă de moneda americană şi francul elveţian moneda naţională s-a depreciat cu peste 10%, evoluţia fiind influenţată de trendul celor două valute pe pieţele externe.

Dolarul american s-a apreciat puternic, iar cursul a atins la jumătatea lunii martie maximul istoric de 4,2 lei pe unitate ca urmare a perspectivelor creşterii dobânzii de politică monetară în SUA şi de consolidare a economiei acesteia. Pe de altă parte, economia zonei euro stagnează, iar în martie Banca Centrală Europeană a lansat cea mai mare injecţie de bani din economie, de peste 1.000 de miliarde de euro, în speranţa că Bătrânul Continent va ieşi din mlaştina în care a intrat în criză. Pe pieţele internaţionale raportul euro/dolar a scăzut la 1,07, în condiţiile în care la jumătatea lunii trecut acesta era de 1,05. Ultima oară când euro a ajuns la paritate cu dolarul a fost în noiembrie 2002, iar în iulie s-a atins maximul istoric de 1,6 dolari/euro. Pe piaţa valutară locală tranzacţiile în monedă americană sunt reduse, astfel că BNR stabileşte indirect cursul de schimb leu-euro în funcţie de cotaţiile euro-dolar pe pieţele internaţionale şi leu-euro pe piaţa de la Bucureşti. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO