Bănci și Asigurări

Cursul leu/euro doboară maxim istoric după maxim istoric şi trece de 4,94 lei/euro. Creşterea cursului de la începutul anului: aproape 1,5%. ROBOR la 3 luni a încheiat săptămâna tot la 1,60%

Cursul leu/euro doboară maxim istoric după maxim...

Autor: Claudia Medrega

06.09.2021, 00:05 374

Cursul de schimb leu/euro a urcat vineri la un nou maxim istoric după recordul atins joi.

Cotaţia de referinţă anunţată vineri la prânz de BNR a fost de 4,9416 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de cursul de joi.

Deprecierea leului vine şi în­tr-un context intern caracterizat de intensificarea disputelor politice în coaliţia de guvernare.

Cursul de schimb a început săp­tămâna trecută cu un record, apoi s-au înregistrat două zile de scăderi, marţi şi miercuri, pentru ca ulterior cursul leu/euro să revină pe o pantă ascendentă.

La începutul săptămânii tre­cu­te, luni, cursul era 4,9349 lei/euro. În principiu, creşterea cursului mă­reşte factura populaţiei şi com­paniilor cu împrumuturi în valută.

Totodată, deprecierea leului scum­peşte importurile şi poate an­tre­na scăderea consumului - pe canalul încrederii, ceea ce poate încetini creşterea economică.

În plus, rata creditelor neper­formante este corelată pozitiv cu rata de schimb, punând sub presiu­ne bilanţurile băncilor.

De la începutul anului, când cotaţia era de 4,8691 lei/euro, cursul de schimb a crescut cu 1,49%.

Dolarul american este cotat vineri la 4,1633 lei, în scădere uşoară faţă de nivelul de joi, iar lira sterlină la 5,7608 lei, în creştere.

Pe piaţa interbancară, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei acor­date înainte de luna mai 2019, a staţionat vineri la 1,60% pe an, valoare la care urcase în 23 august.

Deocamdată, ROBOR la trei luni este sub nivelul de la începutul anului 2021, de 2,01% pe an.

claudia.medrega@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO