Bănci și Asigurări

Cursul leu/euro este stabil, iar băncile cu acţionariat grecesc sunt pline de lichiditate. ”I-a pus BNR să îşi construiască lichiditate din timp, aşa că nu sunt probleme”

Cursul leu/euro este stabil, iar băncile cu acţionariat...

Autor: Cristian Hostiuc

29.06.2015, 10:32 3376

Cursul valutar leu/euro a deschis destul de stabil luni dimineaţă pe piaţa de la Bucureşti, închiderea băncilor din Grecia neavând niciun efect în România, cel puţin în prima oră de tranzacţionare.

Cursul s-a deschis în creştere, dar dealerii nu riscă să împingă cotaţiile mai sus ştiind că BNR este pregătită în orice moment să intervină.

La 10:15 minute pe ecranele de tranzacţioare cursul era cotat la 4,4945/ 4,4975 lei/euro.

Dobânzile la lei au crescut uşor de la 0,4%/0,7% la 0,6%/1% pe termen de o zi.

Băncile cu acţionariat grecesc sunt extrem de lichide, fără a avea nevoie de bani, spune un dealer.

”Băncile greceşti sunt ultralichide, au sute de milioane de euro şi nu au nevoie de bani. Ei plasează bani. I-a pus BNR să îşi construiască lichiditate din timp, aşa că din punctul asta de vedere nu sunt probleme.  Anticipând ce se va întâmpla, BNR s-a mişcat foarte bine din acest punct de vedere, i-a pus să tragă toate liniile de finanţare şi nu le dă voie să plaseze bani în afară”, a menţionat un dealer.

Din cauza riscului şi a escaladării tensiunilor la Atena, o parte din dealerii de la Bucureşti au primit instrucţiuni să îşi reducă operaţiunile pe interbancar cu băncile greceşti, dar acestea, având lichiditate suficientă, nu au nevoie să atragă bani.

Cele patru bănci româneşti cu acţionariat grecesc sunt Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO