Moneda naţională a continuat ieri să câştige teren în faţa euro, cursul coborând la minimul anului 2016.
BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4444 lei/euro, în scădere cu 0,4% faţă de şedinţa precedentă. O cotaţie mai joasă a fost înregistrată în toamna anului trecut pe 28 septembrie, moneda fiind cotată atunci la 4,4128 lei. Minimul anului trecut a fost atins pe 9 aprilie 2015, când un euro a fost cotat la 4,3965 lei.
De la începutul anului, leul s-a apreciat cu 1,8% faţă de euro.
Aurelian Dochia, analist economic, consideră că evoluţia recentă a leului este cauzată de „mişcări care ţin de sentimentul investitorilor de pe pieţele internaţionale de capital“.
„După referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE a fost o ieşire de pe pieţele emergente. Lucrurile se vor aşeza. Este normal ca leul să fie stabil deoarece economia românească are performanţe foarte bune. Nu există alt motiv pentru depreciere decât evoluţiile de pe pieţele internaţionale. În acest an, nu văd cursul de schimb oscilând cu mai mult de 5%“, este de părere Dochia.
La rândul lui, analistul economic Dragoş Cabat consideră că leul s-a apreciat în ultima perioadă deoarece „investitorii şi-au dat seama că lucrurile nu sunt atât de dramatice precum se credea“. „De obicei, în a doua jumătate a verii, leul se apreciază şi pentru că nu este o monedă de interes major.“
Cabat nu se aşteaptă ca euro să coboare sub pragul de 4,4 lei fiindcă „BNR nu are niciun interes ca moneda naţională să se aprecieze“, iar deprecierile din ultima lună au fost cauzate mai mult de incertitudinile investitorilor legate de Brexit.
Analistul este de părere că o eventuală depreciere ar putea fi cauzată de o retrogradare a ratingului suveran al României de către una dintre agenţiile de evaluare.