Bănci și Asigurări

Cursul leu/euro scade la minimul anului. Analistul Aurelian Dochia: Mişcările ţin de sentimentul in­ves­titorilor de pe pieţele in­ter­naţionale de capital

Cursul leu/euro scade la minimul anului. Analistul...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

26.07.2016, 00:04 1444
Moneda naţională a continuat ieri să câştige teren în faţa euro, cursul coborând la minimul anului 2016.
 
BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4444 lei/euro, în scă­dere cu 0,4% faţă de şedinţa precedentă. O cotaţie mai joasă a fost înregistrată în toamna anului trecut pe 28 septem­brie, moneda fiind cotată atunci la 4,4128 lei. Mini­mul anului trecut a fost atins pe 9 apri­lie 2015, când un euro a fost cotat la 4,3965 lei.
 
De la începutul anu­lui, leul s-a apreciat cu 1,8% faţă de euro.
 
Aurelian Dochia, ana­­list economic, consi­de­ră că evo­luţia recentă a leu­­lui este cauzată de „miş­cări ca­re ţin de senti­men­tul in­ves­titorilor de pe pieţele in­ter­naţionale de capital“.
 
„După referendumul pri­vind ieşirea Marii Bri­ta­nii din UE a fost o ieşire de pe pieţele emergente. Lucrurile se vor aşeza. Este normal ca leul să fie sta­bil deoarece economia ro­mâ­neas­că are perfor­man­ţe foarte bune. Nu există alt motiv pentru de­pre­ciere decât evo­luţiile de pe pieţele internaţionale. În acest an, nu văd cursul de schimb oscilând cu mai mult de 5%“, este de părere Dochia.
 
La rândul lui, analistul economic Dragoş Cabat consideră că leul s-a apreciat în ultima perioadă deoarece „investitorii şi-au dat seama că lucrurile nu sunt atât de dramatice precum se credea“. „De obicei, în a doua ju­mătate a verii, leul se apreciază şi pentru că nu este o monedă de interes major.“
 
Cabat nu se aşteaptă ca euro să coboare sub pragul de 4,4 lei fiindcă „BNR nu are niciun interes ca moneda naţională să se aprecieze“, iar deprecierile din ultima lună au fost cauzate mai mult de incertitudinile investitorilor legate de Brexit.
 
 Analistul este de părere că o eventuală depreciere ar putea fi cauzată de o retrogradare a ratingului suveran al României de către una dintre agenţiile de evaluare.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO