Bănci și Asigurări

Cursul scade treaptă cu treaptă: euro a ajuns la minimul ultimelor opt luni în faţa leului

Cursul scade treaptă cu treaptă: euro a ajuns la...

Autor: Ciprian Botea

12.05.2014, 00:03 583

Leul continuă să ignore tensiunile politice din regiune şi a ajuns la nivelul maxim în raport cu euro atins din septembrie anul trecut încoace, după trei săptămâni consecutive de apreciere. BNR a publicat vineri un curs oficial de 4,4295 lei/euro, în condiţiile în care cotaţiile nu mai coborâseră sub nivelul de 4,43 lei/euro din 2 septembrie 2012.

Cursul a scăzut cu peste un punct procentual în ultimele trei săptămâni, iar faţă de maximele atinse la începutul anului scăderea este de peste 2,5%. Analiştii se aşteaptă ca aprecierea leului să continue, chiar dacă ţinută sub control de BNR, în condiţiile veştilor foarte bune din economie.

„Cred că evoluţia economiei favorizează aprecierea leului, iar banca centrală va permite anumite într-o anumită măsură întărirea monedei. Datele economice publicate cu frecvenţă lunară sugerează că există şanse foarte bune ca anunţul de joi privind creşterea economică din primul trimestru să depăşească estimările“, comentează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Aprecierea leului reduce povara clienţilor cu credite în valută şi ar putea domoli creşterea aşteptată a ratei inflaţiei, după introducerea accizei suplimentare la carburanţi în luna aprilie, dar pe de altă parte are un impact negativ asupra exporturilor, care au fost principalul motor al avansului economiei cu 3,5% anul trecut.

Analiştii se aşteaptă acum ca tendinţa de apreciere să continue, deşi iniţial erau reticenţi că banca centrală va permite un avans prea puternic dincolo de nivelul de 4,45 lei/euro, având în vedere strategia instituţiei de a evita o volatilitate foarte mare a cotaţiilor.

Episoadele de volatilitate de pe piaţa valutară consemnate în trecut au avut un impact semnificativ asupra clienţilor cu credite în valută, dar şi asupra inflaţiei în condiţiile în care multe preţuri sunt indexate la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO