Bănci și Asigurări

Cursul de schimb coboară spre 4,92 lei/euro, cel mai scăzut nivel din ultimul an, leul continuând să se aprecieze în faţa euro. Un curs mai slab dă o mână de ajutor BNR în lupta cu inflaţia, dar o apreciere mai mare nu ar fi susţinută de fundamentele economice

Presiune mare de apreciere. Cât de corelat este cursul scăzut leu/euro cu fundamentele macro? Ce se va întâmpla când cursul va reveni spre 5 lei/euro? Ce spun analiştii?

Cursul de schimb coboară spre 4,92 lei/euro, cel mai...

Autor: Claudia Medrega

09.08.2022, 19:45 668

♦ În 2022 cursul leu/euro a scăzut cu 0,5% faţă de finalul lui 2021 ♦ Reflectând şi o creştere a atractivităţii relative a plasamentelor în monedă naţională, leul a manifestat o uşoară tendinţă de apreciere în raport cu euro, alimentată şi de evoluţii interne de natură sezonieră, susţine BNR ♦ O apreciere mai semnificativă a leului ar fi nesusţinută de elementele fundamentale, şi probabil nu ar fi favorizată de BNR, susţine Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank, el indicând un curs leu/euro de aproape 4,95 la final de an ♦ Analiza tehnică exprimă perspectiva fluctuaţiei cursului EUR/RON în intervalul (4,9209 - 4,9321), susţine Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Moneda naţională s-a înscris în ultima perioadă pe o tendinţă de apreciere în raport cu euro, cursul de schimb scăzând spre 4,92 lei/euro, cel mai mic nivel din ultimul an, valori mai mici ale cursului fiind în vara anului 2021.

Practic, comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2021, în 2022 cursul de schimb leu/euro a scăzut cu 0,5%. Pe parcursul întregului an 2021, cotaţia leu/euro a crescut cu 1,6%, leul depreciindu-se anul trecut uşor faţă de euro.

Un curs mai slab a dat o mână de ajutor BNR în lupta cu inflaţia, care a trecut în iunie de 15%, deoarece creşterea cursului leu/euro, adică deprecierea leului în faţa euro, ar fi adus inflaţie importantă. Însă, în perspectivă o apreciere mai mare a monedei naţionale nu ar fi susţinută de fundamentele economice, spun unii analişti. Iar revenirea cursului spre 5 lei/euro, nivel anticipat de economişti pentru finalul acestui an, ar tensiona situaţia.

„Din punct de vedere valutar, recenta apreciere uşoară a leului ar trebui salutată de BNR, deoarece îi dă o mică mână de ajutor în problema inflaţiei. Cu toate acestea, o apreciere mai semnificativă a leului ar fi nesusţinută de elementele fundamentale, şi probabil nu ar fi favorizată de BNR. Ne menţinem estimarea să vedem un curs leu/euro de aproape 4,95 la finalul anului“, a declarat Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO