Bănci și Asigurări

Curtea de Conturi trimite cele două bănci de locuinţe la DNA. Suspiciuni de deturnare şi obţinere ilegală de fonduri şi un prejudiciu estimat la 329 mil. lei

Curtea de Conturi trimite cele două bănci de locuinţe...

Autor: Anelis Baciu

01.11.2016, 18:38 1802

Curtea de Conturi a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul celor două bănci de locuinţe din piaţa locală- BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, suspectând deturnări şi obţinere ilegală de fonduri în valoare de 329 de milioane de lei (74 mil. euro). Aproximativ 80% din prejudiciu, 268,7 milioane de lei este pus în seama BCR Banca pentru Locuinţe, în timp ce în cazul Raiffeisen Banca pentru Locuinţe prejudiciul estimat este de 59,9 milioane de lei.

Curtea de Conturi a demarat o investigaţie la băncile pentru locuinţe în toamna anului trecut, descoprind că cele două bănci au „gestionat un meca­nism“ prin care au dat ilegal primele de la stat şi au vândut produsele către copii mi­nori şi persoane în vârstă, fiind in­terzis de lege, în interpretarea inspec­torilor.

Curtea de Conturi a mai atras atenţia că pentru majoritatea contractelor de economisire-creditare de peste 5 ani băncile nu au condiţionat acordarea primei de stat de obligativitatea justificării prin documente a utilizării în scop locativ a sumelor economisite, adică în scopul prevăzut, de achiziţie de locuinţe sau modernizarea acestora.

​Precizare BCR Banca pentru Locuinţe:

Banca a respectat mereu si va respecta legea de functionare a sistemului de economisire creditare in scop locativ. 

Suntem in proces de a demonstra aceasta in justitie. Am actionat in instanta Curtea de Conturi a Romaniei pentru interpretarea proprie, pe care o consideram fara legatura cu legea.

Consideram ca exista o intelegere complet gresita a Curtii de Conturi din Romania asupra modului cum functioneaza sistemul de economisire creditare in domeniul locativ (Bauspar). 

In mod particular, daca s-ar considera acest tip de interpretare a Curtii de Conturi din Romania (inexplicabil si nemaintalnit la nivel european) s-ar trage in mod eronat concluzia ca toate sistemele de economisire creditare in domeniul locativ (Bauspar) din Europa “obtin ilegal fonduri”, pe cand in realitate aceste sisteme functioneaza de peste 100 de ani, chiar cu sprijinul guvernelor statelor dezvoltate, precum o schema de imbunatatire a conditiilor de locuit ale cetatenilor, indiferent de varsta si de conditie sociala

Am depus toate eforturile pentru a demonstra principiile si meritele sistemului de economisire – creditare pentru o tara precum Romania, care din nefericire se situeaza pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste calitatea locuintelor. Avem incredere ca in final bunul simt economic si spiritul constructiv de intelegere a legii de functionare a sistemului de economisire creditare va castiga in detrimentul unor interpretari nefondate.”

Precizare Raiffeisen Banca pentru Locuinţe:

"In opinia noastra, asa cum am aratat si in momentul in care Curtea de Conturi a incheiat actiunea de control din 2015, Raiffeisen Banca pentru Locuinte a respectat toate legile si reglementarile care guverneaza  functionarea sistemului de economisire-creditare. Acest sistem, desi mai nou in Romania, functioneaza dealtfel in acelasi fel si cu succes in tari dezvoltate din Uniunea Europeana. 

Am contestat in instanta decizia Curtii de Conturi, pana in prezent obtinand suspendarea acesteia in prima instanta. Din pacate, decizia a fost facuta cunoscuta publicului si provoaca deja efecte negative asupra bancii si asupra clientilor nostri.

Convinsa  ca  a  respectat  reglementarile  legale  in  vigoare,  RBL (impreuna  cu  Asociatia  Bancilor  pentru  Domeniul  Locativ din Romania - ABDLR) face toate demersurile  necesare  pentru  apararea  drepturilor legitime ale clientilor sai.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO