Bănci și Asigurări

Dacă e luni, e repo la BNR: trei bănci iau 1,14 mld. lei

Autor: Voican Razvan

15.11.2011, 00:00 183

Banca Naţională continuă injecţiile săptămânale de lichiditate pe piaţa monetară, instaurând treptat o nouă uzanţă: lunea, BNR organizează licitaţii repo pentru a le asigura accesul la lichidităţi băncilor care au dificultăţi în a se finanţa direct de pe piaţă. Ieri, trei bănci au împrumutat 1,14 mld. lei (263 mil. euro) pe o săptămână la noua dobândă de politică monetară de 6% pe an.

Lunea trecută, injecţia de lichiditate fusese de numai 409,5 mil. lei, la aceeaşi dobândă. În general, la operaţiunile din ultima vreme au venit să acceseze lichidităţi numai una până la trei bănci. În lunile septembrie-octombrie, când Finanţele au ocolit piaţa din cauza dobânzilor considerate prea mari, unii analişti au văzut în aceste operaţiuni repo o modalitate de finanţare indirectă a deficitului bugetar. Dobânzile de pe piaţa monetară au urcat ieri vizibil pentru scadenţele scurte - overnight şi o săptămână - ajungând la circa 6% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO