Bănci și Asigurări

Daianu cere explicatii UE de ce bancile straine salvate cu bani de la stat ataca leul

Daianu cere explicatii UE de ce bancile straine salvate cu bani de la stat ataca leul
26.10.2008, 17:15 183

Bancherii si analistii spun ca BNR a transmis un mesaj puternic si a dat un semnal de stabilitate prin decizia privind modul de calcul al dobanzilor pe piata interbancara, adoptata la sfarsitul saptamanii trecute.

"Masura luata de Banca Nationala este pozitiva, capabila sa creeze stabilitate pe o piata care are nevoie in acest moment de un benchmark clar si de un mesaj puternic", comenteaza Patrick Gelin, presedinte si director general al BRD-SocGen.
BNR a anuntat joi seara stabilirea unui nou mod de calcul pentru stabilirea acestor indicatori. Practic, prin noile reglementari banca centrala stabileste ca in cazul unei cresteri puternice a dobanzilor pe piata, indicatorii ROBID/ROBOR vor fi setati automat la nivelul ratelor oferite de BNR la facilitatile permanente oferite bancilor de depozit si respectiv de credit.
Imediat, in sedinta de tranzactionare de vineri indicatorii ROBID/ROBOR au coborat la niveluri de 14%-17,8% pe an pentru plasamentele pe termene foarte scurte. In primele trei zile ale saptamanii trecute, indicatorul ROBOR, care masoara dobanda la care bancile isi ofera imprumuturi intre ele, urcase la peste 50%.
Decizia BNR pune astfel capat discutiilor privind transmiterea catre clientii bancilor a distorsiunilor de pe piata monetara. De altfel, in comunicatul in care au fost publicate deciziile privind calculul celor doi indicatori, BNR a reintarit afirmatiile ca evolutia dobanzilor este o situatie temporara si izolata.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, noteaza de asemenea ca era anormal ca aceia care au luat credite in lei sa sufere in urma unor operatiuni derulate de speculatorii straini.
Aceste rate de dobanda sunt stabilite de Consiliul de Administratie al BNR, incadrand rata de politica monetara. In prezent, la facilitatea de depozit dobanda este de 6,25% pe an, iar BNR ofera imprumuturi pe o zi bancilor la o dobanda de 14,25% pe an.
 
CE trebuie sa actioneze
Europarlamentarul liberal Daniel Daianu cere explicatii CE cu privire la masurile concrete pe care le are in vedere pentru problemele specifice ale economiilor emergente din UE. "Nu mi se pare normal ca bancile sa beneficieze si de finantari publice si sa speculeze impotriva monedei nationale. Nu este vorba despre simple speculatii, ci de faptul ca se afecteaza stabilitatea sistemului", a explicat Daianu pentru ZF. "Ironia este ca anumite entitati financiare, care solicita ajutor de la stat, sunt angajate in operatiuni speculative in economiile emergente care produc daune importante si care maresc riscurile sistemice. Comisia trebuie sa depaseasca faza rapoartelor care indeamna la politici prudente", mai precizeaza Daianu.