Bănci și Asigurări

Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit pentru regiune, anticipează o creştere “absolut sigură” a preţurilor locuinţelor dacă este majorat plafonul garanţiilor la programul Prima casă

Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est

Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est

Autor: Claudia Medrega

10.07.2020, 14:26 9343

Majorarea plafonului maxim de garanţii în cadrul programului Prima casă va duce la creşterea preţurilor în piaţa imobiliară, apreciază Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est.

“Cu siguranţă preţurile vor creşte mai mult. Unul dintre motivele pentru care preţurile pe piaţa imobiliară nu au crescut până acum mai mult în România faţă de regiune a fost programul Prima casă care a ţinut preţurile apartamentelor sub 60.000 de euro-65.000 de euro. Dacă limita creşte, preţurile se vor duce acum spre 95.000 de euro”, a spus într-o videoconferinţă Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est.

El a dat ca exemplu Croaţia care a procedat la fel, iar preţurile au crescut cu 20% într-un an. “A crescut şi piaţa, este adevărat. Nu s-a văzut în inflaţie că oamenii au dat mai mulţi bani să-şi cumpere locuinţă. Avem şi modelele. De exemplu Croaţia, care a făcut exact acelaşi lucru acum doi ani. Ca urmare, preţurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut şi piaţa, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflaţie că oamenii au dat mai mulţi bani să-şi cumpere locuinţă”.

Potrivit unui proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, se modifică programul Prima casă, care va fi redenumit ”Noua Casă”, urmând să se garanteze creditele acordate pentru achiziţionarea unei locuinţe noi, în valoare maximă de 100.000 de euro, echivalent lei, garantat de către stat în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat.

Pentru locuinţele vechi se va garanta numai 50% din valoarea creditului, până la un plafon maxim de 70.000 de euro.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO