Bănci și Asigurări

Dan Sandu pleaca de la Millennium la MKB Romexterra, tot pe post de vicepresedinte

Dan Sandu pleaca de la Millennium la MKB Romexterra, tot pe post de vicepresedinte

Dan Sandu va fi vicepresedinte pe retail la Romexterra

25.09.2009, 00:00 761

In acelasi timp, echipa de top management a Romexterra -controlata de grupul maghiar MKB (detinut de grupul german BayernLandesbank) a fost completata cu Florian Kubinschi, 48 de ani, incamembru in Consiliul de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, carea fost desemnat sa preia functia de vicepresedinte peoperatiuni.

In ultimii trei ani, Dan Sandu s-a ocupat de lansarea pe piataromaneasca o operatiunilor grupului portughez Millennium,contribuind la constructia de la zero a unei noi banci.

Florian Kubinschi a fost desemnat vicepresedinte pe operatiuniPentruacest proiect el a parasit in vara lui 2006 functia devicepresedinte al Citibank Romania, dupa ce lucrase in banca timpde 11 ani, adica de la deschiderea filialei grupului american in1996. "Ajunsesem aproape ca o parte din mobilier, asa ca m-amhotarat sa fac si altceva", spunea Sandu la plecarea din Citi.

Portughezii de la Millennium l-au numit al doilea om in bancadupa directorul general Jose Toscano, avand in responsabilitatecoordonarea pe corporate, retail si private banking. El s-a ocupatdirect de proiectul de deschidere a 39 de unitati dintr-odata, laintrarea pe piata a bancii, si de recrutarea echipei initiale deaproape 500 de oameni. Alte 40 de unitati au fost deschise dupa unan, iar personalul a ajuns la circa 850 de salariati.

Dan Sandu se muta acum de la o banca aflata pe pierdere, dincauza ca inca nu a apucat sa atinga masa critica de business pentrua amortiza investitiile de lansare, la o institutie de credit careinregistreaza pierderi din cauza provizioanelor pentru crediteneperformante. In prima jumatate a anilor '90 Dan Sandu a fostcoleg in dealingul Bancii Nationale cu Adrian Radu, actualulpresedinte executiv al MKB Romexterra.

Potrivit unor surse bancare, la jumatatea acestui an MKBRomexterra avea o pierdere neta de circa 5,5 milioane de eurocalculata conform standardelor romanesti de contabilitate, dupa cefusese pe pierdere si in 2008. Banca-mama, MKB Bank Ungaria,mentioneaza in raportul pe anul trecut ca in Romania a fostnecesara constituirea unor provizioane substantiale din cauza"portofoliului problematic pe IMM-uri si retail".

Astfel prioritatea numarul unu pentru 2009 a devenit prevenireadeteriorarii suplimentare a portofoliului de credite.

Anul trecut a fost infiintata in banca si o unitate de prevenirea fraudelor si a fost actualizata procedura de management alriscului de credit, precum si politica de abordare a creditelor cuprobleme.

La sfarsitul semestrului I, MKB Romexterra avea active deaproape 830 milioane de euro, detinand astfel o cota de piata de1%.

Actionarul principal al bancii este MKB Bank Ungaria, osubsidiara a grupului german Bayern LB, in timp ce actionariipersoane fizice detin o participatie totala de 14%. La inceputulverii, capitalul social a fost majorat cu circa 4,7 milioane deeuro pentru consolidarea solvabilitatii, ajungand la 46 mil.euro.

De asemenea, planul de afaceri propus actionarilor in primavaraprevedea reducerea personalului cu aproape 130 de oameni, anulacesta fiind prevazut a se incheia cu un minim profit brut pestandardele internationale de contabilitate.

Kubinschi redevine executiv intr-o banca

Dan Sandu urmeaza sa fie coleg la MKB cu Florian Kubinschi, caredin toamna lui 2008 intrase in boardul executiv al firmei dedistributie Interbrands. Anterior, Kubinschi fusese vicepresedintesi chief financial officer la fosta HVB Tiriac Bank, insa in urmafuziunii acesteia cu UniCredit Bank Romania si-a pierdut pozitiaexecutiva, ramanand membru in consiliul de administratie al noiibanci UniCredit Tiriac Bank, ca reprezentant al omului de afaceriIon Tiriac, care detine 45% din banca.

El a facut parte si din echipa de conducere a fostei BancaTiriac, fuzionata in 2005 cu HVB Bank, fiind directorfinanciar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO