Bănci și Asigurări

Dan Suciu purtătorul de cuvânt al BNR: Senatorul Daniel Zamfir aruncă un lung şir de confuzii şi nu înţelege piaţa

Dan Suciu purtătorul de cuvânt al BNR: Senatorul Daniel...

Autor: Dorin Oancea

20.01.2019, 14:19 1299

Senatorul Daniel Zamfir aruncă un lung şir de confuzii, nu cunoaşte legea după care funcţionează BNR şi nu înţelege nici piaţa, a declarat pentru MEDIAFAX Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, ca reacţie la anunţul politicianului privind invitarea guvernatorului BNR la comisia economică a Senatulu

„Dl Zamfir aruncă un lung şir de confuzii şi neclarităţi. Piaţă funcţionează de zeci de ani şi brusc descoperă dânsul că e manipulată. O dovadă clară că nu înţelege nici piaţă nici nu cunoaşte legea după care funcţionează BNR şi asta e autodescalificant. Impactul BNR asupra pieţei este unul stabilit prin politica monetară însăşi, care e atributul legal al BNR. Dacă are alte întrebaţi legate de piaţă să se adreseze Asociaţiei Pieţelor Financiare care funcţionează pe bază unor prevederi internaţional acceptate, pentru că e piaţa bancară pe care asociaţia o utilizează. Cred că rolul dl Zamfir este doar acela de a creă confuzie. În folosul cui?”, a spus Dan Suciu.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a solicitat BNR ca, începând de luni, să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

„Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi Mugur Isărescu să prezinte explicaţii şi preşedintele Consiliului Concurenţie şi toţi autorii implicaţi. Am decis să fac publice aceste informaţii înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei.”, a declarat Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul ALDE din Capitală.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR. Indicele ROBOR la 3 luni este folosit la calculul costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO