Bănci și Asigurări

Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR : Dacă o bancă mare din sistem dă doar câteva credite e clar un blocaj în piaţă

Dana Demetrian, vicepreşedinte pe retail în cadrul BCR

Dana Demetrian, vicepreşedinte pe retail în cadrul BCR

Autor: Roxana Rosu

28.06.2016, 12:53 1289

Este un blocaj în creditare. Dacă o bancă mare din sistem dă doar câteva credite e clar un blocaj în piaţă, a spus Dana Demetrian, vicepreşedinte pe retail în cadrul BCR, prezentă la evenimentul ZF Bankers 2016, organizat de Ziarul Financiar.

"Majorarea avansului nu a fost o decizie de pe o zi e alta, ci s-a discutat cu luni înainte. Dacă luăm o decizie şi blocăm o piaţă trebuie să ne asumăm toţi responsabilitatea."

Alte declaraţii:

Dacă băncile se uită la latura socială la fel trebuie să facă şi politicul. Trebuie să stabilizăm piaţa.

Dacă jucăm la ruletă, atunci jucăm la ruletă. Altfel, trebuie să analizăm corect lucrurile.

Numărul de agenţii la suta de locuitori este mai amre decât în România în Franţa, Spania. Cred că suntem la un număr sustenabil pentru o populaţie ca România. Încercăm să aducem un nou suflu în ele. Să le transformăm la un loc de intalnire cu un consilier unde să discute o strategie pe termen mediu şi lung.

Gradul de bancarizare e la 60%, departe de alte ţări. Pentru a creşte e nevoie de un prim contact cu clientul, iniţial în agenţie.

O bancă universală trebuie să isi adapteze canalele prin care se adresează clienţilor. Băncile investesc şi incearcă să aducă inovaţie. Dacă ne uitm la gradul de absorbţie al acestor tehnologii în rândul populaiei nnu mai e aceeasi dinamică. Doar 10% din cei care folosesc internet, folosesc internet bankingul. E vorba de încredere, nu în tehnologie, ci că a aflat tot ce trebuie despre tranzacţii şi produse. Pe mobile banking evoluţia e mai dinamică pentru că telefonul a devenit o necesitate.

Dacă nu facem educaţie financiară putem investi miliarde dar nu vom ajunge unde vrem. 

Aşa cum în alte ţări se foloseşte incă cecul, nu cred că vom elimina cashul în România, ci vom incerca să creştem folosirea cardurilor.

Gradul de bancarizare a crescut pentru că au venit din urmă generaţii noi. S-a schimbat şi optica celor care nu aveau incredere iniţial în banci, dar vin din urmă şi tinerii.

Majoritatea încep cu un card de salariu, apoi accesează un credit de consum, abia după unul imobiliar.

Am introdus dobândă fixă pe 5 şi 10 ani. Clientul nu are emoţii cu volatilitatea. O rată fixă te salvează de griji.

Recomandăm clienţilor să analizeze bugetul familiei şi să aibă un buffer pentru a putea susţine orice volatilitate. Dacă banca explică fiecărui client căe nevoie de un buffer, aceste volatilităţi un vor avea un impact psihologic. Cazuri sociale vor exista mereu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO