Bănci și Asigurări

Dana Dima, vicepreşedinte al BCR: Pentru cei care au rămas de foarte mult timp cu dobândă variabilă există posibilitatea să refinanţeze creditele în dobândă fixă sau să le treacă pe IRCC, dar noi nu recomandăm trecerea la IRCC fără a discuta cu un consilier

Dana Dima, vicepreşedinte retail şi private banking la BCR: La BCR nu avem un portofoliu de clienţi şi credite care să fi dat un semnal de alarmă privind neplata creditelor.

Dana Dima, vicepreşedinte retail şi private banking la BCR: La BCR nu avem un portofoliu de clienţi şi credite care să fi dat un semnal de alarmă privind neplata creditelor.

Autor: Mircea Nica

26.10.2022, 18:15 22571

♦ „Avem peste 85% din creditele BCR noi în dobândă fixă, ceea ce dă un confort extraordinar clienţilor BCR pentru că nu au această problemă asupra dobânzii variabile“, a explicat Dana Dima, vicepreşedinte retail şi private banking la BCR.

Soluţiile pentru românii care au luat credite legate de ROBOR, adică înainte de primăvara anului 2019, sunt fie de a refinanţa creditul pentru a putea trece pe dobândă fixă, fie de a se muta pe IRCC, a spus Dana Dima, vicepreşedinte retail şi private bamking la BCR.

ROBOR la 3 luni, referinţa pentru creditele în lei luate de populaţie înainte de luna mai 2019, a sărit peste 8%, mărind mult ratele românilor, în timp ce noul indice IRCC care se foloseşte ca referinţă la creditele retail noi în lei de după luna mai 2019 este la jumătate, nivelul aplicabil în ultimul trimestru din 2022 fiind de 4,06%.

„Din perspectiva creditelor, aici noi am fost promotorul creditelor în lei şi dobândă fixă de acum 7-10 ani. Suntem singura bancă din România care a oferit doar creditarea în lei cu toate riscurile de rigoare de la momentul respectiv pentru că oamenii nu au înţeles de ce este mult mai simplu şi mai corect să ai credite în lei decât în valută, ca să acoperi volatilitatea din piaţă.“

„Avem peste 85% din creditele noastre noi în dobândă fixă, ceea ce dă un confort extraordinar clienţilor BCR pentru că nu au această problemă asupra dobânzii variabile“, a spus pentru ZF Dana Dima, care a participat recent la o conferinţă organizată de BCR la Băleni, judeţul Dâmboviţa împreună cu Vodafone pentru lansarea  unităţii mobile prin care ar urma să faciliteze accesul la servicii financiare şi tehnologie în mediul rural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO