Bănci și Asigurări

Daniel Anghel, partener PwC România: Reducerea TVA la 16% nu va reduce frauda şi nu va ameliora colectarea, dar va creşte consumul, într-un moment când e nevoie de temperarea lui

Daniel Anghel, partener PwC România:  Reducerea TVA la...

Autor: Roxana Rosu

11.12.2019, 10:17 325

Reducerea TVA la 16%, aşa cum prevede un proiect de lege aflat în Camera Deputaţilor, va avea ca efect stimularea consumului, într-un context în care ar fi nevoie de o temperare a lui, şi nu va duce la reducerea fraudei şi ameliorarea colectării, cu impact asupra incasărilor bugetare, este de părere Daniel Anghel, partener şi Lider Servicii Fiscale şi Juridice PwC România.

O nouă reducere a TVA ar stimula suplimentar consumul într-un context macroeconomic în care ar fi nevoie de o temperare, şi nu de o accelerare, pentru a limita adâncirea deficitelor, aflate deja în zona de alarmă. Totodată, teoriile care anticipau micşorarea fraudei şi ameliorarea colectării datorită diminuării TVA, din păcate, nu s-au materializat, demonstrând că principala pârghie de îmbunătăţire a colectării constă în reforma şi digitalizarea administrării fiscale, după modelul altor state, aşa cum este Polonia care a reuşit în numai doi ani să reducă deficitul de încasare a TVA la circa jumătate datorită acestor măsuri”.

Prin scăderea TVA, ROmânia ar deveni dublă campioană europeană, spune Daniel Anghel, având cea mai mica rată de TVA, dar şi cel mai ridicat deficit de încasare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO