Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu, BNR: „Aprecierea leului, dacă nu e rodul unei creşteri a productivităţii şi a competitivităţii, echivalează cu o sinucidere economică”

Daniel Dăianu, BNR: „Aprecierea leului, dacă nu e...

Autor: Georgiana Mihalache

09.08.2016, 12:18 416
Daniel Dăianu, membru al Consiliului de administraţie al BNR, a spus la conferinţa ZF, „Provocările României”, că aprecierea monedei naţionle trebuie să fie bazată pe o creştere a productivităţii şi a competitivităţii României.
 
„Aprecierea leului, în termeni nominali, dacă nu e rodul unei creşteri statornice a productivităţii şi a competitivităţii echivalează cu o sinucidere economică”, a spus Daniel Dăianu.
 
Dăianu a afirmat că băncile centrale măsoară mai mulţi indicatori pentru a lăsa moneda naţională să se aprecieze, printre care valoarea inflaţiei, dinamica cursului de schimb valutar, productivitatea, evoluţia salariilor.
 
„Trebuie pusă presiune şi pe companii fiindcă a avea competitivitate numai pe salarii scazute nu e în regula. Noi trebuie să mergem spre o producţie care adaugă mai multă valoare. Este vorba şi de cum remunerăm forţa de muncă”.
 
Dăianu a mai spus că tranzacţiile denominate în lei în România au trecut de 55%, fapt ce ajută moneda naţională.
 
„Pentru o  economie in care eurizarea(volumul de tranzacţii care sunt denominate în euro) e încă semnificativă, noi suntem într-un proces de ronoizare. Tranzacţiile denominate în lei au trecut de 55%. Cu cât moneda locală va deţine mai mult din tranzacţii, economia  va fi mai robustă şi va putea să suporte mai bine şocurile, iar Banca Naţională va avea o inclinaţie mai mare spre a tolera o mişcare mai amplă a monedei naţionale”, a mai precizat Daniel Dăianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO