Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu: BNR mai are loc pentru noi tăieri de dobândă

Daniel Dăianu: BNR mai are loc pentru noi tăieri de...

Autor: Florentina Dragu

25.11.2014, 15:49 562

"Mai este loc pentru reducerea dobânzii cheie, dar nu va fi o tăiere dramatică. Este de bun simţ să credem că încă este spaţiu. Decizia de a nu tăia (dobânda cheie – n.r.) cu 0,5 puncte procentuale a fost motivată de opinia că ar trebui să lăsăm mai mult spaţiu pe viitor, astfel că nu sunt singurul care crede acest lucru", a declarat Dăianu într-un interviu la Viena.

Oficialul BNR a menţionat că aceastea sunt părerile lui şi nu reprezintă punctul de vedere oficial al băncii.

Economia României a crescut peşte aşteptări în trimestrul al treilea, înregistrând un avans de 3,2% raportat la perioada similară a anului trecut, de la o creştere anuală de 1,4% în trimestrul al doilea. Economiştii intervievaţi de Bloomberg estimaseră un avans anual de 1% în perioada iulie-septembrie.

"Şi noi am fost surprinşi, însă agricultura a avut o contribuţie mult mai semnificativă decât am crezut iniţial", a spus Dăianu.

Oficialul BNR estimează o creştere economică de 2,5% pentru anul viitor.

BNR a redus la începutului lunii noiembrie rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variaţie de la 2,75% la 2,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%. Următoarea şedinţă de politică monetară este programată pentru 7 ianuarie.

De asemenea, banca centrală a redus prognoza privind inflaţia în acest an de la 2,2% la 1,5% şi de la 3% la 2,2% în 2015, repoziţionarea traiectoriei având ca resorturi principale persistenţa deficitului de cerere, consolidarea pe un palier mai scăzut a anticipaţiilor privind inflaţia şi evoluţia economică din Europa.

"Vestea bună este că inflaţia scăzută permite să ne continuăm politica de relaxare monetară. Chiar dacă nu vom mai tăia dobânda cheie, mai sunt rezervele minime. Încă mai este spaţiu de manevră, nu suntem blocaţi ca alte bănci centrale", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în timpul prezentării din noiembrie a raportului trimestrial asupra inflaţiei, notează Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO