Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu, BNR: Suntem încrezători în deciziile noastre de politică monetară. Nivelul actual al dobânzilor interbancare este sustenabil

Daniel Dăianu, BNR: Suntem încrezători în deciziile...

Autor: Cristian Hostiuc

16.01.2019, 12:43 627

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a declarat miercuri la Viena că Banca Centrală a avut o politică monetară bună, nu a suprareacţionat atunci când inflaţia a crescut foarte mult, iar nivelul actual al dobânzilor de pe piaţa interbancară este destul de sustenabil.

”Anul trecut am luat decizii de politică monetară bune, iar inflaţia de la sfârşitul anului a arătat că am avut dreptate”. În 2018, inflaţia a fost de 3,27%, după ce în timpul anului ajunsese şi la 5,4%. BNR a majorat la începutul anului 2018 de trei ori dobânda de politică monetară, de la 1,75% la 2,5%, după care s-a oprit, decizie care a fost contestată de analiştii economici, care susţineau că BNR ar fi trebuit să crească mai mult dobânda pentru a nu rămâne atât de mult sub curba inflaţiei”.

Pe piaţa interbancară, Robor la 3 luni, indicatorul de dobândă cel mai urmărit, a urcat la mijlocul anului trecut aproape de 3,5%, după care a început să scadă, ajungând la începutul acestui an la 2,82%.

Dăianu, care a participat într-un panel de discuţii la conferinţa Euromoney de la Viena alături de alţi oficiali ai băncilor centrale din Europa Centrală şi de Est, a menţionat că BNR trebuie să fie în alertă tot timpul. ”Şocurile pot veni din afară sau din intern, de aceea trebuie să fim tot timpul în alertă”.  

Toate băncile centrale din Europa Centrală şi de Est au aceleaşi întrebări legate de cum vor reacţiona atunci când Banca Centrală Europeană va începe să crească dobânzile, sau când inflaţia, care se află la nivelul minim record, va reîncepe să crească.

”Multe decizii vor depinde de ce se va întâmpla atunci când Banca Centrală va reveni la politicile de normalizare”, a menţionat Vojtech Benda, membru în boardul Băncii Naţionale a Cehiei.

În România, inflaţia a revenit destul de repede, de la 1% urcând la 5% în mai puţin de un an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO