Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR: Trebuie făcută o distincţie între o recesiune tehnică şi o recesiune. Într-adevăr, în cazul unei recesiuni, cea mai mare vulnerabilitate a României este deficitul bugetar

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie...

Autor: Răzvan Botea

21.11.2018, 10:35 878

În cazul unei recesiuni, cea mai mare vulnerabilitate a României este deficitul bugetar, iar veniturile bugetare trebuie crescute. Cu toate acestea, trebuie făcută o distincţie între o recesiune tehnică şi o recesiune, a spus Daniel Dăianu, membru al Consililiului de Administraţie al Băncii Naţionale, în cadrul conferinţei anuale a trezorierilor din România.

„Una este o recesiune propriu-zisă şi alta este o recesiune tehnică, care este o scădere a economiei timp de două trimestre şi nu înseamnă neapărat că intrăm într-un teritoriu negativ (...) Avem un deficit bugetar, structural, mare şi în momentul în care activitatea economică mondială va încetini, nu ai instrumente de intervenţie . Nu avemd datorie publică, nu nu avem o situaţie vulnerbailă obsedantă precum a altor economii.”

Este necesară o creştere a veniturilor bugetare pentru a atenua deficitul bugetar. Încetinirea economiei globale deja a început şi o recesiune este inevitabilă, având în vedere că economia mondială este ciclică.

„Este posibil să avem şi o recesiune, dar nu de anvergura celei din 2008. Comerţul nostru este dependent de economia gloablă, iar când aceasta va încetini, cu siguranţă România va fi afectată prin contagiune.”

Creşterea economică globală va încetini până în 2020, iar România prezintă vulnerabilităţi din cauza creşterii cheltuielilor bugetare şi reducerea investiţiilor publice. Cel mai mare risc la adresa stabilităţii economice a României este politica fiscală în cazul unei recesiuni tehnice, a spus ieri Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.  

„Noi credem că până în 2020 SUA vor intra în recesiune şi acest lucru se va răsfrunge în economia globală, inclusiv în România. Sperăm să nu mai avem iluzia din 2008, că suntem această insulă de stabilitate, toată lumea cade în jurul nostru şi la noi e în continuare soare. Din 212 recesiuni, FMI au reuşit să prognozeze 9 cu un an înainte, undeva la 4%, dar, spune ei în raport, nici piaţa nu a făcut-o mai bine, pentru că piaţa a prognozat 6”, a spus Dan Bucşa în cadrul unui eveniment organizat marţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO