Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu, preşedinte Consiliu Fiscal: Starea bugetului public rămâne foarte încordată având în vedere puţinătatea resurselor în raport cu presiunile mari pe buget

Daniel Dăianu, preşedinte Consiliu Fiscal: Starea...

Autor: Roxana Rosu

12.12.2019, 15:01 225

Starea bugetului public rămâne foarte încordată având în vedere puţinătatea resurselor în raport cu presiunile mari pe buget, inclusiv din perspectiva asumării unor acte normative cum este aplicarea legii pensiilor potrivit calendarului în vigoare, se arată într-o opinie a Consiliului Fiscal privind strategia fiscal-bugetară (SFB) pentru perioada 2020 – 2022 elaborată de Ministerul de Finanţe.

În opinia CF, continuarea eforturilor de consolidare fiscal-bugetară şi a celor din sfera reformelor structurale este necesară nu doar din perspectiva respectării angajamentelor asumate de către România la nivel european, ci şi din cea a asigurării sustenabilităţii finanţelor publice pe termen mediu şi lung.

Consiliul Fiscal subliniază că noua lege a plafoanelor şi SFB conturează un cadru bugetar diferit în raport cu cel asumat în strategiile anterioare ale autorităţilor.

Astfel, punctul de plecare al strategiei Ministerului de Finanţe are în vedere un deficit bugetar majorat semnificativ în 2019, de 4,43% din PIB (SFB anterioară anticipând un nivel de 2,55% din PIB ), nivele pentru raportul veniturilor şi cheltuielilor totale în PIB mai reduse, de 31,38% şi respectiv 35,81% (33,51% şi 36,07% anterior), iar nivelul datoriei publice în PIB (metodologie europeană) este de 36,4% faţă de un nivel de 34,9%.

În 2020, nivelul veniturilor bugetare ca procent în PIB este proiectat să crească la 31,76% urmând să ajungă la 32,05% în 2022.

Astfel, în timp ce ponderea în PIB a veniturilor fiscale (exclusiv contribuţiile sociale) evidenţiază o uşoară diminuare de la 15,7% din PIB în 2020 la 15,5% din PIB la finalul orizontului de prognoză, nivelul proiectat al veniturilor din fonduri structurale rămâne la o valoare apropiată de 2,4% în intervalul 2020-2021, accelerând surprinzător la 2,8% din PIB în anul 2022. Contribuţiile de asigurări sociale se menţin în jurul valorii de 11% din PIB pe tot intervalul de prognoză.

”Politica fiscal-bugetară este dezirabil să poată gestiona riscuri şi situaţii neprevăzute fără a fi nevoită să opereze ajustări semnificative ale cheltuielilor şi veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic şi social, şi să respecte principiul echităţii intergeneraţionale”, se menţionează în opinia CF, semnată de Daniel Dăianu.

Acest deziderat este cu atât mai relevant în condiţiile unui mediu internaţional marcat de mari incertitudini şi multiple evoluţii potrivnice. Consiliul Fiscal apreciază că balanţa riscurilor în ceea ce priveşte politica fiscal-bugetară în anii următori înclină mai degrabă pe partea negativă, respectiv un deficit bugetar mai mare decât cel proiectat.

Un alt semnal de alarmă este eventuala reducere a TVA la 16% de la 1 ianuarie 2020, măsură considerată periculoasă pentru nivelul veniturilor fiscale. ”Este o neconcordanţă între dezideratul de consolidare bugetară şi persistenţa tentativelor de relaxare fiscală”.

În acest context, în opinia Consiliului Fiscal, strategia fiscal-bugetară 2019-2022 ar trebui să conţină un capitol separat care să evalueze riscurile ce pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici şi bugetari, precum şi eventuale măsuri avute în vedere în ipoteza în care aceste riscuri se materializează, mai ales luând în considerare evoluţiile de pe pieţele financiare internaţionale şi posibilele implicaţii asupra rating-ului suveran al României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO