Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: România trebuie să înceapă din 2021 o corecţie macroeconomică graduală, care să acopere următorii 3-4 ani. O viteză mai mare ar reintroduce economia în recesiune

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal

Autor: Cristina Bellu

19.11.2020, 15:13 282

România ar trebui să înceapă din 2021 o corecţie macroeconomică, chiar dacă regulile fiscale în Uniunea Europeană (UE) sunt suspendate pentru anul în curs şi pentru 2021, susţine într-o prezentare Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

În opinia acestuia, dacă nu s-ar efectua ajustări, România va înregistra şi în 2021 un deficit bugetar de peste 9% din PIB, chiar dacă punctul de pensie ar creşte cu numai 14%, spre comparaţie cu cele mai multe state din UE, care vor afişa deficite bugetare în scădere considerabilă, în medie de 4-5% din PIB.

“România ar ieşi din tabloul general, ar dispare efectul de window-dressing al unui deficit comparabil cu cele din Regiune. Pieţele nu ar finanţa ani în şir deficite de peste 8-9%. Am ajunge în 2022 cu datoria publică la peste 60% din PIB şi finanţarea ar fi tot mai problematică”, consideră Daniel Dăianu.

Potrivit acestuia, corecţia macroeconomică trebuie să fie graduală, şi să acopere următorii 3-4 ani. În caz contrar, o viteză mai mare ar putea avea ca efect reintroducerea economiei în recesiune.

“Pentru finanţarea deficitelor este nevoie de un program credibil de corecţie pe 3-4 ani, pentru a linişti pieţele, finanţatorii, cu suport din partea fondurilor europene. Cu un program credibil nu este nevoie de program cu FMI”, susţine preşedintele Consiliului Fiscal.

Reducerea deficitului bugetar trebuie să aibă în vedere atît restructurarea de chetuieli, cât şi venituri fiscale/bugetare în creştere.

“Este falsă treza că nu pot fi mărite veniturile fiscale/bugetare. Regimul fiscal trebuie să fie transparent şi echitabil. Toţi cetatenii si firmele sa plateasca, sa se elimine portite care fac regimul fiscal inechitabil. Sa nu se tolereze evaziunea fiscala, ca si optimizari fiscale incorecte, rente necuvenite. Consolidarea bugetara, nu numai fiscala, deoarece priveste si crestere de venituri, ar permite intrarea in MCS2 (ERM2), ca antecamera la zona euro, la orizontul anului 2025”, concluzionează Daniel Dăianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO