Bănci și Asigurări

Darea în plată, aproape de final. În ce formă va ajunge la promulgare?

Darea în plată, aproape de final. În ce formă va...

Autor: Liviu Popescu

02.03.2016, 00:04 3725
Legea dării în plată, aprobată luni-seară în unanimitate în Parlament pentru creditele cu ga­ran­ţie imobiliară mai mici de 150.000 de euro, îşi urmează traseul legislativ săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus în ce­ea ce priveşte proiectul de act normativ.

Ulterior, urmează ca legea să fie trimisă la promulgare în termen de zece zile. Însă potrivit unor surse, plafonul de 150.000 de euro ar putea fi corectat la Camera decizională.

Prin urmare, epopeea legii dării în plată, care ţine capul de afiş al agendei publice din toam­­na anului trecut de când a fost trimisă la reexaminare de preşedintele Iohannis, s-ar putea finaliza la sfârşitul acestei luni, însă forma ar putea fi diferită faţă de cea din prezent.

Preşedintele Iohannis nu va mai putea să trimită legea spre reexaminare pentru a doua oară.

„În pofida faptului că parlamentarii au respins excluderea împrumuturilor din programul Prima casă de la aplicarea legii, credem că acest amendament ar putea fi aprobat, în cele din urmă, în Camera Deputaţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus“, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu. Ei adaugă că evoluţia pare favorabilă activelor locale, „având în vedere că PSD ar putea sprijini o variantă mai prietenoasă a legii (care ar include amendamentele propuse de BNR)“.

Luni, senatorii au decis ca programul Prima casă să rămână sub incidenţa legii, dar, în acelaşi timp, au admis propunerea BNR privind introducerea unui plafon maxim de 150.000 de euro pentru imo­bi­lele cu destina­ţie de locuinţă, care vor fi luate în calcul la aplicarea legii.

„Eu nu ştiu dacă senatorii PSD au fost neatenţi luni sau au căzut pradă lobby-ului BNR. Ne vom lămuri la voturile din Camera Depu­ta­ţilor. Ce ştiu însă este că PSD a fost până acum corect în susţinerea legii şi sper să revină asupra acestui amendament. Şi mai ştiu un lucru extrem de important: că majoritatea covârşitoare a senatorilor PNL n-a fost nici neatentă, nici în capcana băncilor“, a afirmat iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO