Bănci și Asigurări

Darea în plată: astăzi au loc discuţiile în Comisia juridică. „Legea trebuie să se aplice şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă“

Darea în plată: astăzi au loc discuţiile în Comisia...

Autor: Liviu Popescu

31.03.2016, 00:04 827

Dezbaterile cu privire la legea dării în plată, unul dintre cele mai controversate proiecte de act normativ din ultimii ani, vor avea loc astăzi în Comisia juridică. Ieri, iniţiatorul legii deputatul PNL Daniel Zamfir s-a întâlnit cu vicepreşedintele PSD Viorel Ştefan pentru a conveni amendamentele cu privire la darea în plată, o întâlnire pe care Zamfir a calificat-o ca fiind „decisivă“.

Deputatul PNL nu a putut fi contactat însă până la închiderea ediţiei pentru a discuta cu pri­vire la concluziile întâlnirii. El a scris mier­curi-dimineaţă pe o pagină de socializare că susţine poziţia asociaţiilor de consumatori de a stabili foarte clar că legea trebuie să se aplice şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă, astfel că la întâlnirea de ieri a avut invitaţi şi re­prezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a consumatorilor.

„Am înţeles şi susţin poziţia asociaţiilor de a stabili foarte clar că legea trebuie să se aplice şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă, motiv pentru care la întâlnire am invitat şi reprezentaţi ai asociaţiilor de pro­tectţie a consumatorilor semnatari ai scrisorii către parlamentarii Comisiei juridice“, a scris Zamfir pe o pagină de socializare.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele PSD Vio­rel Ştefan, susţinătorul legii avocatul Gheor­ghe Piperea, vicepreşedintele Comisiei juri­dice Ciprian Nica, Cătălin Voievozanu de la Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Finan­cia­re şi Zamfir s-au întâlnit la Camera Deputa­ţi­lor pentru a discuta pe marginea dării în plată.

Mai nou, legea dării în plată include cre­ditele până la 250.000 de euro şi nu 150.000 de euro cum fusese stabilit iniţial. Totodată pro­gra­mul guvernamental Prima casă, care a ţinut pe linia de plutire creditarea de retail şi piaţa imo­biliară în criză, va fi exclus de sub incidenţa legii.

Discuţiile cu privire la darea în plată ar pu­tea trimite euro lângă 4,45 de lei, scriu ana­liş­tii, care se aşteaptă însă ca perechea să nu se mişte prea departe. Ieri, referinţa anunţată de BNR pentru un euro a intrat pentru prima oară în ultimele 18 şedinţe sub pragul de 4,46 de lei.

„Nu ne aşteptăm ca perechea să se mişte prea departe (să spunem, până lângă 4,45) înaintea discuţiilor din Parlament privind legea dării în plată şi a datelor de vineri pentru piaţa muncii din SUA, pe care ING le aşteaptă să fie puternice“, scriu analiştii de la ING într-un raport.

O decizie finală cu privire la legea dării în plată ar putea fi dată pe 6 aprilie în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Zamfir consideră că plafonul de 250.000 de euro este discriminatoriu şi că Prima casă trebuie să rămână în lege, însă acest lucru îl va putea lămuri Curtea Constituţională dacă va fi sesizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO