Bănci și Asigurări

Darius Vâlcov pentru Bloomberg: Guvernul cere BNR să redefinească ROBOR pentru ca băncile să nu mai plătească taxa bancară. “Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat, sau poate chiar o eliminare a acestuia”

Darius Vâlcov pentru Bloomberg: Guvernul cere BNR să...

Autor: Anelis Baciu

04.02.2019, 13:18 18831

Guvernul va cere BNR să redefinească regulile de setare a ROBOR pentru ca bancile să nu mai plătească taxa bancară, scrie Bloomberg citându-l pe Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă.

“Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat sau poate chiar o eliminare a acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne ale dobânzilor pe piaţa interbancară fără a avea nevoie de aprobarea Parlamentului”, a spus Darius Vâlcov într-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

Totodată el a afirmat că Guvernul nu este intersat de nivelul taxei sau de nivelul veniturile suplimentare generate de aceasta.

“Vrem ca dobanzile pentru populatie să fie apropiate de cele ale celorlalţi europeni, să fie reduse la jumătate faţă de nivelul actual”, a completat Vâlcov. 

Potrivit ordonanţei de urgenţă 114 adoptată la finele anului trecut, taxa pe activele băncilor este legată de evoluţia trimestrială a ROBOR şi creşte pe măsurăce aceastămedie seîndepărteazăde pragul de referinţăstabilit de Executiv la 2%, fiind cuprinsăîntre 0,1%şi 0,4%.Luând în calcul media trimestrială a ROBOR din T4 2018 nivelul taxei ajunge la 0,3%. Taxa se aplică trimestrial potrivit clarificărilor făcute de Darius Vâlcov, ceea ce înseamnă că rata anuală a taxei ajunge la 1,2%. Iniţial, bancherii credeau că taxa doar se plăteşte trimestrial. Ei aşteaptă ca modalitatea de taxare să fie clarificată în norme, dar odonanţa nu precizează că vor aparea astfel de norme de aplicare.

 La acest ni­vel al ta­xei, mai mult de ju­mă­ta­te din băn­ci­le lo­cale nu vor fi ca­pa­bile să fa­că profit, iar băn­ci­le care operează ex­clu­siv pe piaţa din Ro­mâ­nia vor avea cel mai mult de suferit.

Taxa bancară şi în spe­cial legarea sa de ni­ve­lul dobânzilor pe pia­ţa interban­ca­ră au fost pu­ternic criticate de gu­ver­na­to­rul BNR, Mugur Isărescu, acesta ca­ta­logând-o drept „o trăsnaie“. Şi ac­ţio­narii străini ai băncilor locale au cri­ti­cat taxa impusă de autorităţile de la Bu­cu­reşti, în timp ce şefii băncilor din Ro­mâ­nia au spus că aceasta nu face altceva decât „să cheme criza economică“.

Iniţial, bancherii au intepretat că taxa pe active se aplică anual şi doar se plăteşte trimestrial, ceea ce în condiţiile actuale ale ROBOR ar fi însemnat 0,3%.

Ei speră că mai multe clarificări vor fi aduse de normele de aplicare, însă ordonanţa nu precizează că acestea vor exista.

În timp ce bancherii speră ca taxa pe active, denumită iniţal „pe lăcomie“ să fie revizuită, Darius Vâlcov a decla­rat într-o emisiune la Antena 3 că Executivul nu are nicio intenţie să modifice ordonanţa.

„Nu dăm înapoi. Ordonanţa nu va fi abrogată sau modificată“, a fost mesajul ferm al lui Vâlcov.

La o rată anuală a taxei bancare de 1,2%, băncile ar urma să plătească în 2019 aproximativ 5 miliarde de lei. Cei mai mulţi bani în contul taxei bancare vor fi vărsaţi de către băncile mari, care deţin active importante. Astfel, potrivit calculelor ZF care iau în considerare cele mai recente date publice privind valoarea activelor (septembrie 2018), cele mai mari cinci bănci locale după active vor suporta circa 60% din totalul taxei la nivelul sistemului bancar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO