Bănci și Asigurări

Datele BNR privind creditarea confirmă trendul anunţat anterior de ZF din datele ANAF cu reducerea interogărilor băncilor pentru clienţi. Creditul privat total a încetinit în octombrie, având o creştere lunară înjumătăţită, de doar 0,8% faţă de septembrie. Creditele retail în lei cresc cu 0,8%, iar cele corporate cu 1,1%

Datele BNR privind creditarea confirmă trendul anunţat...

Autor: Claudia Medrega

25.11.2021, 19:40 56

♦ Încetinirea creditării din octombrie a fost vizibilă şi din datele transmise de ANAF pentru ZF, la început de noiembrie, privind reducerea numărului interogărilor de către bănci ale datelor Fiscului pentru potenţialii clienţi cu circa 40% ♦ Faţă de 2020, în 10 luni din 2021 ritmul mediu de creştere a creditului privat s-a apropiat de 10% ♦ Creditarea totală retail şi corporate a ajuns în octombrie la un sold de 317 mld. lei.

Apetitul populaţiei şi compa­nii­lor pentru împrumuturi de la bănci a scăzut în luna oc­tombrie, după cum indi­că datele BNR privind creş­terea creditului privat care a încetinit în această lună la doar 0,8% faţă de sep­tembrie 2021, la jumă­tate compa­ra­tiv cu vite­za creditului din sep­tem­brie faţă de august, de 1,6%.

Încetinirea credi­tă­rii în octombrie a fost vi­zi­bilă şi din statisticile trans­mi­se la înce­putul lunii no­iem­brie de Agen­ţia Naţio­na­lă de Admi­nis­trare Fiscală (ANAF) pentru ZF care indicau reducerea numă­rului inte­rogărilor de către bănci ale datelor ANAF pentru potenţialii clienţi, o influ­enţă venind probabil şi de la scumpirile în lanţ din ultima perioadă, după saltul preţurilor la energie, gaze şi combustibili.

Concret, în luna octombrie, numărul in­terogărilor operate de bănci la ANAF în le­gătură cu veniturile clienţilor/poten­ţia­li­lor clienţi persoane fizice şi juridice în ve­derea acordării unor credite a coborât pu­ter­nic, la 162.132, de la 257.412 accesări în septembrie, adică o scădere cu 37%, po­tri­vit datelor transmise de ANAF la solicitarea ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO