Bănci și Asigurări

Datoria externa a facut un salt de 40% intr-un an, ajungand la 61 de miliarde de euro la sfarsitul lui martie

Datoria externa a facut un salt de 40% intr-un an, ajungand la 61 de miliarde de euro la sfarsitul lui martie

Click pentru imaginea marita

03.06.2008, 20:38 27

Datoria externa totala a Romaniei a depasit 61 de miliarde de euro la sfarsitul lunii martie, marcand astfel o crestere cu 40% fata de primul trimestru al anului trecut, arata datele BNR.
Doar de la inceputul anului indatorarea externa a urcat cu 2,27 miliarde de euro, alimentata in special de finantarile atrase de companiile privat si de banci. De altfel, BNR a revizuit in crestere si cifrele pentru sfarsitul anului trecut. Potrivit ultimelor date publicate, in decembrie 2007 datoria externa totaliza 58,79 miliarde de euro, fata de 57,65 miliarde, cat se anuntase initial.
Statul si-a majorat usor indatorarea pe plan extern, ajungand la un sold de 9,84 miliarde de euro, fata de 9,73 miliarde la sfarsitul anului trecut. Comparativ insa cu martie anul trecut, datoria externa publica este in scadere cu 1,6%.
Imprumuturile atrase pe termen scurt au inregistrat din nou cea mai rapida crestere: plus 50% fata de martie anul trecut, pana la 18,2 miliarde de euro. In aceste conditii, ponderea datoriei pe termen scurt in total a urcat la aproape 30% in martie, fata de 27% in urma cu un an. Nu mai departe de martie 2004, ponderea finantarilor externe pe termen scurt era de numai 10%.
Cea mai mare parte a datoriei externe pe termen scurt a fost contractata de firmele private, incluse in raportarea BNR in categoria "alte sectoare". Doar de la inceputul anului acestea si-au majorat debitele externe cu 759 de milioane de euro, pana la 9,49 miliarde de euro.
In schimb, bancile si-au redus usor pasivele externe cu scadente scurte, acestea coborand cu 320 de milioane de euro, pana la 8,53 miliarde de euro. Guvernul si autoritatea monetara au datorii externe pe termen scurt foarte mici. De altfel, bancile concentreaza cea mai mare parte a datoriei externe, cu un sold de 20 de miliarde de euro. In primul trimestru bancile si-au majorat pasivele pe termen lung cu aproape un miliard de euro, pana la 11,59 miliarde de euro.
Cresterea rapida a datoriei externe vine pe fondul adancirii deficitului de cont curent, care este acoperit intr-o masura tot mai mica de investitiile straine directe. Anul trecut deficitul de cont curent s-a ridicat la 16,8 miliarde de euro, reprezentand 13,9% din Produsul Intern Brut. Investitiile straine directe au totalizat 7 miliarde de euro anul trecut, acoperind astfel mai putin de 42% din deficitul de cont curent.
Potrivit standardelor internationale, cresterea nivelului deficitului extern peste 6% din PIB este semnul unei crize financiare iminente.
Dupa probleme aparute pe pietele financiare internationale la sfarsitul anului trecut, analistii straini au devenit foarte preocupati de nivelul ridicat al deficitului de cont curent si slaba acoperire prin investitii directe, in conditiile in care se anticipa o deteriorare semnificativa a accesului la finantari de pe pietele externe.
Si agentiile de rating au taxat deteriorarea indicatorilor fundamentali ai economiei, atat Fitch, cat si Standard&Poor's punand calificativele acordate Romaniei sub perspectiva negativa.
Chiar saptamana trecuta Moody's a inclus Romania pe o harta cu zonele de pericol. Potrivit unui raport emis de agentia de rating, Romania se incadreaza, alaturi de Polonia si Croatia, in categoria de risc moderat.
Cresterea datoriei din primul trimestru arata totusi ca firmele romanesti au inca acces facil la finantari de pe pietele externe. De altfel, majoritatea marilor companii au actionariat straini, iar in sistemul bancar doar cinci jucatori au capital romanesc predominant.
Moody's apreciaza ca in urmatoarele 12 luni datoriile scadente ale Romaniei se ridica la 5 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro).
Creditele intragrup, care sunt asimilate datoriei externe, au ajuns la 12,4 miliarde de euro, cu 568 de milioane mai mult decat in decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO