Bănci și Asigurări

Datoria publică a României a scăzut cu 3,5 miliarde lei în aprilie, la 36% din PIB

Datoria publică a României a scăzut cu 3,5 miliarde lei în aprilie, la 36% din PIB

Autor: Marius Radu - Mediafax

01.07.2011, 13:11 1519

Datoria publică a României a scăzut în aprilie cu 3,5 miliardede lei faţă de luna precedentă şi a ajuns la 195,5 miliarde de lei(46,2 miliarde euro), echivalentul a 36% din PIB, în condiţiile încare Trezoreria a efectuat plăţi ajunse la scadenţă către bănciprivate de peste 2 miliarde de lei.

În cazul datoriei guvernamentale, după titpul de creditori,obligaţiile către bănci private au înregistrat cea mai marescădere, de la 132,4 miliarde de lei în martie la 130,1 în lunaaprilie. Totodată, datoria multilaterală s-a redus cu 1,1 miliardede lei, la 53,6 miliarde de lei.

La finele lunii aprilie, aproape jumătate din datoria publicăera în lei (85,4 miliarde de lei), în timp ce echivalentul a 77,6miliarde de lei era în dolari. În DST, moneda utilizată de FMIpentru împrumuturi, Trezoreria datora 8,68 miliarde de lei. Datoriacontractată în yeni japonezi era de 2,14 miliarde lei.

În perioada februarie-aprilie, Trezoreria a crescut maturităţilepentru împrumuturile accesate, astfel că la finele primelor patruluni, datoria pe termen lung era de 90,9 miliarde de lei,reprezentând aproape jumătate din total. Pe termen scurt,Trezoreria datorează 31,3 miliarde de lei, în timp ce pe termenmediu soldul împrumuturilor este de 61,7 miliarde de lei.

În februarie şi în martie ponderea datoriei pe termen lung afost mai mică, de aproximativ 42%.

Datoria publică a autorităţilor locale a fost de 11,5 miliardede lei sfârşitul lunii aprilie, în scădere cu 38 milioane de leifaţă de luna anterioară. Cea mai mare parte a datoriei locale estecontractată în lei, iar în funcţie de scadenţe cele mai multeîmprumuturi ajung la maturitate peste cel puţin 5 ani.

Oficialii Ministerului Finanţelor au declarat în mai multerânduri că obiectivul Trezoreriei este de a creşte maturităţile laîmprumuturi, având în acelaşi timp o finanţare echilibrată de pepiaţa internă şi cea externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO