Bănci și Asigurări

Datoria publică a crescut în doar trei luni din 2024 cu 61,6 mld. lei, echivalent a 3,1% din PIB. Datoria publică a crescut din decembrie trecut până la finalul lui martie cu 61,6 miliarde de lei (12,3 mld. euro) şi a ajuns la 845 mld. lei (169 mld. euro), adică 51,9% din PIB

Datoria publică a crescut în doar trei luni din 2024 cu...

Autor: Iulian Anghel

18.06.2024, 08:30 367

Jumătate din datoria publică este în lei şi cealaltă jumătate este în euro şi dolari, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Ultimele date ale BNR (la patru luni din an) arată că statul s-a împrumutat puternic de pe piaţa externă, probabil şi pentru că Finanţele au văzut la început de an o oportunitate în privinţa ratelor dobânzilor care sunt foarte mari pentru România (7% în medie) pentru că ratingul datoriei suverane calculat de companiile americane de evaluare financiară plasează România, de ani şi ani, doar cu o treaptă deasupra liniei „nerecomandat investitiilor“.

Este mare sau moderat nivelul datoriei publice? Cam cu zece ani în urmă, economiştii BNR spuneau că România nu-şi poate permite o datorie mai mare de 45% din PIB. Iat-o acum ajunsă la pragul de 52% din PIB şi nimeni nu mai spune nimic pentru că atunci când vezi datoriile altora, ţi se pare că ai mult câmp ca să te îndatorezi, să majorezi salarii şi pensiile din împrumuturi, cum se întâmplă azi.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro