Bănci și Asigurări

De ce a ajuns poziţia de angajat al unei bănci dintr-un oraş mic mai puţin atractivă decât poziţia unui angajat în supermarket?

În industria bancară, salariul mediu în ianuarie 2013 era de 3.699 lei, mai mult decât dublul salariului mediu net pe economie. După 10 ani, salariul mediu net din banking a ajuns la 5.969 lei, cu 60% peste salariul mediu net pe economie.  Odată cu încetinirea creşterii salariului mediu net din zona bancară, perspectivele de creştere din industrii precum cea de retail ajung să fie mai căutate.

În industria bancară, salariul mediu în ianuarie 2013 era de 3.699 lei, mai mult decât dublul salariului mediu net pe economie. După 10 ani, salariul mediu net din banking a ajuns la 5.969 lei, cu 60% peste salariul mediu net pe economie. Odată cu încetinirea creşterii salariului mediu net din zona bancară, perspectivele de creştere din industrii precum cea de retail ajung să fie mai căutate.

Autor: Mircea Nica

17.04.2022, 12:00 13103

♦ În ultimii 10 ani, salariul mediu net din industria bancară a crescut cu 61%, faţă de ritmul de creştere de 134% cât a avut retailul ♦ Spre comparaţie, salariul mediu pe economie a avut o creştere de 139% în această perioadă.

Poziţia de angajat al unei bănci a devenit mai puţin atractivă, ţinând cont de evoluţia salariului mediu din ultimii 10 ani, de 61%, în timp ce retailul a ajuns în aceeaşi perioadă la un nivel mai mult decât dublul salariului mediu net de acum 10 ani, conform datelor INS. Compa­ra­­tiv, salariul mediu net pe economie a crescut cu 139%, din ianuarie 2013 până în ianuarie 2022, iar retailul a crescut cu 134% în ultimii 10 ani.

În industria bancară, nivelul salarial mediu în ianuarie 2013 se afla la 3.699 lei, mai mult decât dublul salariului mediu net pe economie. La o diferenţă de 10 ani, salariul mediu net din industria bancară a ajuns la 5.969 lei, cu 60% mai mare decât sa­lariul mediu net pe economie. Astfel, se observă cum ritmul de creştere a salariului din zona bancară nu a ţinut pasul cu evoluţiile consemnate atât la nivelul salariului mediu pe economie, cât şi a altor industrii, precum retailul.

Spre exemplu, un bancher din Craio­va spune ca a ajuns să îi vină greu să se bată cu salariile din retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO