Bănci și Asigurări

De ce le este frică investitorilor: mai mult de Fed şi de Brexit decât de un default chinezesc

De ce le este frică investitorilor: mai mult de Fed şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.05.2016, 00:03 1827

Chiar dacă cei mai mulţi dintre ei nu cred că va fi aşa, investitorii se pregătesc de „ce-i mai rău“, reiese dintr-o analiză a Bank of America Merrill Lynch (BAML). Politicile Fed îi sperie, şi se tem de Brexit, de un default chinezesc şi că politicile monetare relaxate ale băncilor centrale nu vor reuşi să repună în mişcare economiile.

Rezerva Federală americană (Fed), cea mai puternică bancă centrală din lume, s-a jucat în ultimele zile cu nervii investitorilor, iar unul dintre rezultate este că marţi bursele ameri­cane au scăzut abrupt.

Preşedintele Fed Atlanta Dennis Lockhart şi cel al Fed San Francisco John Williams au derutat pieţele spunând că anul acesta pot veni două sau chiar trei majorări ale dobânzilor de politică monetară. Până acum, turbu­lenţele din economia mondială şi cea americană i-au încurajat pe investitori să creadă că Fed se va mişca mai lent cu înăsprirea politicii monetare.

„Investitorii relaxaţi care au crezut că nu va exista nicio majorare de dobândă în viitorul apropiat pentru că n-o vor permite datele economice, având în vedere în special inflaţia, au primit un apel de trezire brutal“, explică pentru CNBC Naeem Aslam, analist la Think Forex.

Date statistice publicate marţi arată că în aprilie preţurile de consum din SUA au înregistrat cea mai rapidă creştere din ultimii trei ani. S-au scumpit în special benzina şi chiriile, notează Reuters.

Turbulenţele de pe pieţe s-au produs şi în anticiparea publicării minutelor Fed cu discuţiile din şedinţa din 26-27 aprilie.

„Investitorii sunt înspăimântaţi de aceste minute, deoarece ar putea oferi o imagine mai cuprinzătoare a părerilor membrilor comitetului de politică monetară“, spune Art Cashin, analist la UBS.

Tulburând orizon­turile investito­rilor, preşedinta Fed Janet Yellen, într-o scrisoare către un congressman, nu a exclus posibili­tatea folosirii dobân-zilor ne­gative într-o viitoare criză. Însă acestea ar fi folosite doar dacă altceva nu mai funcţionează, scrie Bloomberg. Dobânzile negative sunt percepute ca taxe ascunse şi ca penalizări aplicate băn­cilor şi deponenţilor. Discuţiile despre dobânzile negative s-au reaprins şi în Canada.

Nu doar SUA dă dureri de cap investitorilor. Fie că sunt de acord cu ieşirea Marii Britanii din UE, fie că nu, ei se pregătesc pentru orice scenariu ce ar putea urma după referendumul din 23 iunie, notează La Tribune.

Circa 27% din analiştii intervievaţi de BAML (studiul s-a bazat pe răspunsurile primite de la 205 investitori) consi­deră că Brexitul este principalul risc extrem pentru portofoliile lor, mai grav decât un default în China (21%).

Chiar dacă majoritatea celor in­tervievaţi (71%) consideră Brexitul „im­probabil“ sau „deloc probabil“, inves­titorii se pregătesc „de ce este mai rău“, subliniază BAML.

Potrivit studiului, investitorii şi-au diminuat expunerea la acţiunile brita­nice la cel mai redus nivel de după noiembrie 2008.

Goldman Sachs, o altă mare bancă americană, a retrogradat calificativul acţiunilor la „neutru“ pentru urmă­toarele 12 luni, spunând că nu sunt mo­tive speciale pentru cumpărarea aces­tora.

„Până când nu vedem semnale sigure că economiile îşi revin, nu ne simţim confortabil asumându-ne riscuri cu acţiunile, mai ales acum, când cotaţiile sunt aproape de nivelurile de vârf“, au explicat analiştii de la Goldman. În schimb, ei văd cu ochi mai buni investiţiile în credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO