Bănci și Asigurări

De ce nu acceptă băncile plata cu cardul a ratelor la credite la POS-urile de la ghişee

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

28.05.2013, 20:46 8054

Bancherii evită să accepte la propriile ghişee plata cu cardul a facturilor, taxelor sau chiar ratelor la credite, deşi îşi încurajează clienţii să folosesacă mai des „plasticele“ direct la comercianţi în loc să retragă numerar.

Clienţii sunt invitaţi de casieri să retragă numerar de la bancomat pentru a face o plată. Doar în anumite cazuri (cum ar fi unele plăţi către instituţii publice) cardurile sunt acceptate la ghişeu, dar nu pentru plăţi directe, ci pentru retrageri de numerar de la POS-uri. Ambele operaţiuni sunt comisionate, spre deosebire de plăţile cu cardul la comercianţi, care sunt gratuite pentru clienţi.

„Băncile nu au ca obiect de activitate comerţul şi nu pot accepta plăţi cu cardul. Cred că nici nu ar fi o soluţie să se ajungă, de exemplu, la plata ratelor la credite cu cardul pentru că atunci clienţii ar putea utilizat un card de credit cu o dobândă mai mare pentru a achita un credit cu o dobândă mai mică, ceea ce ar conduce la un grad şi mai ridicat de îndatorare“, comentează Cătălin Creţu, directorul general pentru România al Visa Europe.

Dacă s-ar modifica legea şi cardurile ar fi acceptate la plată în aceleaşi condiţii în care clienţii fac plăţi la comercianţi, băncile ar pierdere încasări importante din comisioanele de retragere numerar de la ATM-uri sau POS-uri. De exemplu, retragerile de numerar la bancomatele băncii emitente a cardului sunt taxate cu până la 0,2%, în timp ce un client care alege bancomatul altei bănci plăteşte 0,5% plus o sumă fixă de 2,5 lei. O parte din comisioanele percepute la retragerile din reţeaua altei bănci decât cea care a emis cardul ajunge la marile organizaţii de plată Visa şi Mastercard.

Anual se retrag peste 25 miliarde de euro de pe cardurile din România, ceea ce înseamnă încasări de 50 mil. euro pentru bănci doar aplicând un comision de 0,2%. Plăţile la POS ajung, în paralel, la mai puţin de 5 miliarde de euro pe an, în acest caz comisioanele fiind suportate de comercianţi.

Banca de stat CEC acceptă în prezent plata cu cardul a taxelor către diverse instituţii publice (cum ar fi taxa de paşaport), dar şi în acest caz nu este vorba de o plată efectivă, ci de un avans de numerar. CEC nu percepe niciun comision, dar clientul plăteşte un comision de până la 0,5% (minimum 5 lei) către banca emitentă a cardului.

„La ghişeele CEC Bank se pot efectua în prezent doar retrageri de numerar prin card. Prin urmare, plata ratelor la credite sau orice alte tipuri de plăţi nu poate fi efectuată prin echipamentele EPOS de la ghişee“, au declarat reprezentanţii CEC Bank la o solicitare a ZF.

Practic, clienţii băncilor sunt obligaţi să-şi plătească ratele la credite cu numerar în cazul în care nu deţin un cont curent sau un card de salariu la banca unde au credit, caz în care poate opta pentru un contract de debit direct (prin care banca este mandatată să retragă automat rata lunară din cont) sau îşi pot plăti ratele cu cardul la bancomate sau la automatele speciale instalate de bănci în agenţii sau chiar prin internet banking.

 

„Nu oferim modalitatea de plată a ratelor prin card la POS pentru că vrem să încurajăm rambursarea ratelor prin canalele alternative, astfel încât clientul să nu se mai deplaseze la bancă. Totodată, clienţii pot efectua operaţiuni bancare şi prin echipamentele automate“, au precizat reprezentanţii BCR, cea mai mare bancă locală. Banca a instalat anul trecut un număr de 400 de echipamente automate de plată, care acceptă însă doar carduri emise de BCR.

Tot prin automate de plată îşi pot achita ratele şi clienţii Bancpost. Există însă bănci, cum este Banca Românească, care nici măcar nu deţin reţele de POS-uri la casierii, care să permită măcar retrageri de numerar.

Acest articol a aparut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 29.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO