Bănci și Asigurări

De ce nu au prevazut economistii cea mai grava criza din ultimii 10 ani? Cum comentati?

De ce nu au prevazut economistii cea mai grava criza din ultimii 10 ani?

Foto (de sus, de la stanga la dreapta): Valentin Lazea, economistul-esf al BNR; Florin Pogonaru, presedintele AOAR; Daniel Daianu, europarlamentar si fost ministru de finante; Liviu Voinea, directorul executiv al GEA, Lucian Albu, membru al Academiei Romane, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank; Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

18.05.2009, 18:19 140

Economia a trecut brusc de la o crestere de peste 9% in trimestrul trei din 2008 la o scadere aproape la fel de mare, de 6,4%, in primul trimestru din 2009, adica in doar sase luni, dar foarte putini sunt economistii care au anticipat ca lucrurile vor merge atat de rau.

Saptamanalul Business Magazin scrie in numarul care apare maine ca, desi toti au avut la dispozitie aceleasi date, peste tot in lume putini economisti au reusit sa prevada cea mai grava criza din istorie, iar Romania nu a facut exceptie. Dupa mai multi ani de crestere economica, doar cativa s-au incumetat la inceputul lui 2008 sa spuna ca si la noi se va schimba macazul, iar cresterea va deveni scadere. De ce le-a scapat economistilor criza printre degete?
"Exista un fenomen foarte interesant, care e putin studiat, si anume acela al comportamentului de grup. Daca un analist previzioneaza la fel ca alti trei sute o crestere si toti se insala, nu il blameaza nimeni. Daca este singur si greseste, toata lumea il arata cu degetul", spune analistul economic Aurelian Dochia, 59 de ani, membru in consiliul de administratie al BRD-SocGen si fost consultant pentru Banca Mondiala, BERD si OECD.
O alta cauza a esecului majoritatii economistilor in a prevedea criza sta in faptul ca cei mai multi dintre ei lucreaza pentru banci si trebuie sa respecte politica de comunicare a angajatorului. "Economistii sunt asociati diverselor grupuri financiare, lucreaza pentru ele, si nu poti sa spui ca banca ta face prapad cu instrumente financiare dubioase", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, afirma ca cercetarile economistilor se bazeaza pe statistici, iar in Romania, supranumita "tigrul Europei", ultimii ani aratau bine, astfel incat si urmatorii pareau sa aduca crestere. "N-are cum sa iasa ceva rau dintr-un trecut care arata bine", sustine el.
Pe de alta parte, cei mai multi economisti au "memorie scrurta", dupa cum spune Lazea, iar criza din anii '30, similara celei din prezent, a ramas uitata in cartile de istorie. Totusi, majoritatea celor intervievati de Business Magazin sunt de parere ca economistii nu ar trebui scosi "tapi ispasitori", mai ales ca solutiile pentru iesirea din criza tot de la ei vor veni.
"Stiinta economica opereaza cu multe aproximari, nu este ca in fizica sau chimie, cu experimente de laborator. Nu este de condamnat stiinta economica, viata arata care dintre paradigme este mai potrivita", sustine Daniel Daianu, europarlamentar si fost ministru de finante. "Sunt importanti, n-ai ce sa faci. Altii de unde sa gasesti?", conchide analistul Ilie Serbanescu, care a fost unul dintre putinii economisti romani care au avertizat asupra distorsiunilor macroeconomice din ultimii cinci ani.
Cititi mai multe in saptamanalul Business Magazin.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO