Bănci și Asigurări

De ce nu investesc companiile germane? Bank of America a găsit răspunsul: Obsesia pentru economisire

De ce nu investesc companiile germane? Bank of America a...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2016, 00:05 2482
Companiile nemţeşti au o obsesie cu economisirea, vizibilă chiar şi înainte de marea criză financiară din 2007-2008, care acum alimentează deflaţia şi erodează cererea agregată.
 
Cauza acestei fixaţii i-a fascinat pe mulţi şi pentru mulţi a rămas un mister. Bank of America crede că a găsit explicaţia: compulsiunea companiilor germane de a economisi, şi, prin extensie, reticenţa lor de a investi, reflectă obligaţiile mari de plată faţă de planurile de pensii – o provocare pe care modelele financiare tradiţionale nu au reuşit să o surprindă, scrie Bloomberg.   
 
Analiştii de la Bank of America spun că angajamentele asumate pentru plata pensiilor, la care se adaugă presiunile demografice, au sufocat zelul investiţional al firmelor din cea mai mare economie a zonei euro, ceea ce a dus la creşterea ratei de economisire.
 
Finanţiştii au descoperit că aceste pasive au influenţat semnificativ rata de economisire în sensul creşterii sale încă de la începutul anilor 2000. 
 
„Contează şi îmbătrânirea populaţiei: o bază de angajaţi mai îmbătrânită coincide cu economii mai mari făcute de companie. Cu alte cuvinte, constrângerile care derivă din obligaţiile de plată a pensiilor şi presiunile demografice s-ar putea să fi limitat de ceva vreme investiţiile în capitalul care poate creşte afacerea“, scriu analiştii.
 
În aceste condiţii, cred ei, perspectivele pentru investiţii rămân slabe, „în pofida creşterii decente şi a profiturilor şi a condiţiilor financiare bune”.
 
Cât despre creşterea ecomomică a Germaniei, mai mulţi analişti intervievaţi de Reuters estimează că aceasta a încetinit semnificativ în al doilea trimestru, la doar 0,2%, faţă de un avans de 0,7% în cele trei luni anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO