Bănci și Asigurări

De ce România nu are monedă de 1 leu, 2 lei sau 5 lei?

De ce România nu are monedă de 1 leu, 2 lei sau 5 lei?

Autor: Mircea Nica

19.12.2021, 14:11 10726

România nu are monede de 1 leu, 2 lei sau 5 lei, fără nicio explicaţie valabilă din partea Băncii Naţionale, în condiţiile în care s-ar putea face plăţi cu acestea şi o monedă de 5 lei valoarează chiar cât moneda de 1 euro.

Lansarea bancnotei de 20 de lei prin care BNR spune că se adaptează structurii monetare a euro ridică între­barea: de ce România nu are monede de 1 leu, 2 lei sau

5 lei. Polonia a trecut prin denominare ca şi România în 1995 tăind 4 zerouri şi are monede de 1, 2 şi 5 zloţi. România a înlocuit bancnota de 10.000 lei cu cea de 1 leu în 2005, dar nu a introdus şi o monedă de 1 leu. Răspunsurile BNR sunt neclare.

„Structura de bancnote/monede a fost stabilită îna­in­te de 2005 pornind de la procesul de denominare, astfel încât tăierea de zerouri operată atunci să modifice cât mai puţin bancnotele aflate deja în circulaţie. Bancnota de 1 leu provine din cea de 10.000 lei vechi. În ce pri­veş­te apropierea de euro, domnul guvernator a explicat fap­tul că prin bancnota de 20 de lei se definitivează con­ver­genţa cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro, valoa­rea nominală de 20 lei fiind singura care nu se regăsea prin­tre cele româneşti. Astfel, în momentul trecerii la euro nu va fi necesară acomodarea şi la structura de cu­piuri sau la dimensiunea bancnotelor“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO