Bănci și Asigurări

De ce se încinge piaţa imobiliară: românii se înghesuie să ia credite stimulaţi de programul Prima casă

De ce se încinge piaţa imobiliară: românii se înghesuie să ia credite stimulaţi de programul Prima casă

Autor: Anelis Baciu

26.05.2017, 07:00 9320

Accelerarea preţurilor locuinţelor, perce­pută de BNR ca un factor de ameninţare la stabilitatea financiară, este alimentată de cererea în creştere pentru creditele ipotecare Prima casă, cerere care se vede în evoluţia stocului finan­ţărilor, precum şi la nivelul activităţii încărcate a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care emite garanţiile guvernamentale.

Stocul finanţărilor în lei pentru achiziţia de locuinţe a crescut cu 2,4 miliarde de lei în primele patru luni din acest an şi a ajuns la 31,2 mi­liarde de lei (6,9 mld. euro) la finalul lunii aprilie, potrivit da­telor BNR. În luna martie şi aprilie sto­cul de credite a urcat cu 700 milioane de lei.


Tarom ”sare la gâtul” Ryanair după ce a râs de compania naţională. ”La acelaşi preţ cât pentru un zbor Tarom, puteţi cumpăra 10 zboruri cu Ryanair. Scapă de tarifele mari”. Replica genială dată de Tarom

Jobul din România pentru care nu ai nevoie de facultate şi câştigi lejer 3.500 de lei pe lună, cazare şi mâncare. Companiile caută disperare oameni şi nu găsesc


Finanţările ipo­te­ca­re cresc de circa un an, susţinute în prin­cipal de programul gu­vernamental Pri­ma casă, care ali­men­tează circa 60% din totalul finan­ţă­ri­lor ipotecare. Prima ca­să a fost în ultimii ani cel mai important pilon pe segmentul creditării ipotecare, îm­prumuturile acor­da­te de bănci prin acest program totalizând după opt ani de la lansarea programului circa 35 miliarde de lei (8 mld. euro). Pentru acest an sunt prevăzute garanţii în va­loare de 2,5 mi­liarde de lei, ceea ce în­seamnă că băncile pot da credite de 5 mi­liarde de lei.

Specialiştii din piaţă spun că acce­lerarea din ultimele două luni ar putea fi şi rezultatul eli­mi­nării impozitului de 3% în cazul tran­zacţiilor imobiliare de sub 100.000 de euro.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO