Bănci și Asigurări

De ce se teme Wall Street-ul de un preşedinte american de stânga

De ce se teme Wall Street-ul de un preşedinte american...

Autor: Catalina Apostoiu

06.02.2020, 00:05 854

În condiţiile începerii alegerilor primare din SUA, candidaţii de stânga ca Bernie Sanders şi Elizabeth Warren conduc în sondaje, iar unii miliardari şi investitori devin agitaţi şi fac predicţii sumbre, scrie Deutsche Welle.

La sfârşitul anului trecut, Leon Cooperman, unul dintre cei mai bogaţi americani, a izbucnit în lacrimi în timpul unui interviu. Săptămâni la rând, acesta s-a aflat în conflict public cu Elizabeth Warren. Cooperman se teme că aceasta ar putea câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Warren vrea să impună celor mai bogaţi dintre americani o taxă pe avuţie: 2% pentru oricine deţine peste 50 mil. $. Miliardari ca Cooperman ar trebui să plătească 6%. Warren vrea să atragă 4.000 mld. $ cu taxa sa până în 2030.

Planul lui Warren ar avea consecinţe dramatice pentru bogaţii Americii, dar efectul acestuia nu ar fi doar o diminuare a averilor celor bogaţi. Pieţele financiare ar avea de asemenea de suferit. Dacă Warren ar câştiga, unii investitori ca managerul de fonduri de hedging Paul Tudor Jones anticipează o piaţă bear unde preţurile ar putea scădea cu 25% sau mai mult într-un an.

Planurile lui Warren ar reduce profiturile firmelor americane. Femeile, minorităţile şi muncitorii de rând ar avea de câştigat, în timp ce acţionarii şi antreprenorii ar avea de suferit.

În opinia lui Robert Wolf, fost preşedinte şi CEO al UBS, teama Wall Street-ului de Warren este nefondată. Aceasta vrea să promoveze capitalismul, susţine Wolf.

Asemeni lui Warren Bernie Sanders vrea să majoreze taxele corporate, să interzică activităţile de fracking şi să reglementeze sectorul financiar. Investitorul Jeffery Gundlack, care a anticipat victoria lui Trump, îl consideră pe Sanders drept o problemă pentru Wall Street. ìBernie Sanders este cel mai mare risc pentru pieţele financiare în 2020î.

În mediul actual, nu este nicio surpriză că Michael Bloomberg a putut câştiga teren recent. Unii din industriile financiară şi tech, inclusiv şeful Amazon Jeff Bezos, cred că Bloomberg ar fi un preşedinte bun.

În discursurile sale, Bloomberg promite să creeze joburi şi să combată violenţa legată de armament. Acesta promovează de asemenea protecţia climatului. Bloomberg este un opozant al companiilor de tutun.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO