Bănci și Asigurări

De ce stă BNR cu ochii pe sistemele bancare din Grecia şi Austria

De ce stă BNR cu ochii pe sistemele bancare din Grecia...

Autor: Ciprian Botea

02.04.2015, 09:20 2229

Băncile locale controlate de grupuri financiare din Grecia şi Austria, două ţări a căror situaţie este monitorizată atent de BNR, cumulează aproape jumătate din capitalul şi activele sistemului bancar local. Toate cele patru mari bănci greceşti au subsidiare la Bucureşti, iar austriecii controlează prin Erste cea mai mare bancă locală - BCR.

Austriecii aveau la finalul anului trecut 27% din capitalul de echivalentul a peste 27 miliarde de lei al băncilor locale, în timp ce grecii deţineau aproape 18% din total, potrivit datelor BNR. Activele administrate de băncile deţinute de austrieci şi greci reprezentau anul trecut aproape jumătate din portofoliile totale.

Sistemul bancar din Grecia a fost zdruncinat din temelii de criza datoriei statului elen, iar grupurile financiare de la Atena se află în prezent într-un proces de repoziţionare, care ar putea însemna inclusiv retrageri de pe anumite pieţe externe. Sistemul bancar austriac a fost afectat recent de falimentul unei instituţii de credit de talie redusă, Hypo Alpe Adria, ceea ce ar putea eroda încrederea într-un sistem financiar deja supraexpus la regiuni vulnerabile la crize.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marţi cu ocazia briefingului de presă, care a urmat celei mai recente şedinţe de politică monetară, că banca centrală şi-a sporit atenţia la situaţiile din Grecia şi Austria, în condiţiile în care aceste ţări au cea mai mare contribuţie externă la capitalul sistemului bancar local. „Suntem pregătiţi pentru orice fel de scenariu“, a precizat el.

Cele patru bănci locale cu acţionariat elen au o cotă de piaţă cumulată în funcţie de active de peste 12%, ceea ce înseamnă active de peste 40 miliarde de lei. Băncile deţinute de austrieci aveau anul trecut circa o treime din activele sistemului bancar, pondere care se va diminua însă odată cu finalizarea achiziţiei Volksbank de către Banca Transilvania. Volksbank are pese 3% din activele bancare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO