♦ Pe zona creditelor ipotecare dobânda medie în România este de 4,99%, în timp ce în zona euro este la 3,59%, în Polonia dobânda medie la ipotecare se află la 7,1%, în Ungaria la 6,79%, iar la cealaltă extremă, în Germania, dobânda la ipotecare este de doar 3,5%, iar în Bulgaria la 2,8% ♦ La creditele de consum doar Ungaria are un nivel al dobânzii medii peste cel al României, respectiv 10,99%, în timp ce România are 7,9%, media zonei euro este de 7,75%, Polonia are 7,5%, Germania are 5%, iar Bulgaria are 6,25%, conform unei simulări realizate de AVBS la solicitarea ZF ♦ Boardul BNR a decis vineri menţinerea dobânzii-cheie la nivelul de 6,5% pe an ♦ Inflaţia va fi peste aşteptări în perspectivă, investiţiile şi-au încetinit semnificativ creşterea, deficitul balanţei comerciale şi de cont curent s-a accentuat, creşterea economică din semestrul doi va fi modestă, atenţionează BNR ♦ „Deşi prognozele actuale sugerează o scădere a inflaţiei şi o posibilă reducere a dobânzii-cheie la 5% până la sfârşitul anului 2025, evoluţiile economice şi fiscale vor juca un rol esenţial“, spune Valentin Anghel, şeful AVBS.
România, alături de alte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est, precum Polonia şi Ungaria, are printre cele mai ridicate dobânzi comparativ cu ţări europene mai dezvoltate din Europa.
În ultimul an inflaţia s-a înjumătăţit în România, coborând sub 5%, însă BNR a menţinut vineri dobânda-cheie la 6,5%, la ultima şedinţă de politică monetară din acest an. În consecinţă, şi dobânzile pe piaţa interbancară, şi dobânzile la credite vor rămâne în continuare la un nivel ridicat în perioada următoare pe piaţa românească.
Conform unei simulări realizate de AVBS pentru ZF, pe zona creditelor ipotecare dobânda medie în România este de 4,99%, în timp ce în zona euro nivelul este la 3,59%, în Polonia dobânda medie la ipotecare se află la 7,1%, în Ungaria la 6,79%. La cealaltă extremă, în Germania dobânda la ipotecare este de doar 3,5%, iar în Bulgaria la 2,8%.
În aceste condiţii, românii ajung să plătească rate bancare cu 500-800 lei mai mari decât vecinii europeni pentru că ţările din zona euro beneficiază de dobânzi mai mici, în timp ce România, Ungaria şi Polonia conduc topul dobânzilor ridicate, potrivit AVBS Broker de Credite.