Bănci și Asigurări

De ce vrea ASF să plafoneze preţul la RCA când tarifele sunt plafonate prin BAAR

De ce vrea ASF să plafoneze preţul la RCA când...

Autor: Mircea Nica

22.02.2022, 00:07 2621

Autoritatea de Supravegehere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referinţă la poliţele RCA pentru următoarele 6 luni, acestea fiind în creştere pe majoritatea categoriilor cu excepţia unei singure scăderi, conform raportului ASF. În acelaşi timp, propunerea ASF pentru plafonarea tarifelor RCA la tarifele de referinţă recent publicate vine peste o plafonare care deja există, conform unor reprezentanţi din piaţa asigurărilor.

Mădălin Roşu, preşedintele Biroului­­ Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a spus pentru ZF că plafonarea există, iar această propunere a ASF ar putea aduce un nou infringement României.

„Plafonarea există. La BAAR am avut peste 25.000 de solicitări de realocare prin mecanismul asiguratului cu risc ridicat. Am văzut ce s-a întâmplat cu Astra. O asemenea plafonare a tarifelor RCA nu aduce nimic bun. Probabil ne va mai paşte un infringement. Acesta este un mesaj care te obligă la pierdere 100% pe zona de RCA. Toţi asigurătorii trebuie să îşi bifeze pierdere pe RCA anul acesta. La cum arată ideea în sine de plafonare, doar pe prime, fără a lua în calcul şi partea care generează de fapt primele, adică despăgubirile, este ciudat. În momentul de faţă, prima medie pe RCA este mai mică decât o oră de manoperă din Bucureşti de la un service independent. Calculul tarifelor de referinţă are la bază şi cifrele de la City, care, ştim cu toţii, că au fost alterate. Numai BAAR a descoperit 200 mil. euro de plată în extern“, a explicat Mădălin Roşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO