Bănci și Asigurări

De frica inflatiei, Banca Nationala urca dobanda pentru a saptea oara consecutiv

De frica inflatiei, Banca Nationala urca dobanda pentru a saptea oara consecutiv

"Proiectia BNR, in care inflatia reintra in intervalul agreat la jumatatea anului viitor, ramane extrem de optimista. In continuare ne asteptam ca BNR sa majoreze dobanda cu 0,25 puncte procentuale, la fiecare din cele doua sedinte ramase pana la sfarsitul anului", spune Neil Shearing, economist pentru Europa Rasariteana in cadrul institutului britanic Capital Economics.

01.08.2008, 18:44 15

Banca Nationala a surprins ieri piata financiara cu inca o majorare a dobanzii-cheie la leu, de un sfert de punct procentual, ducand-o la 10,25% pe an. Dupa sapte cresteri consecutive, rata de politica monetara este acum mai mare cu 3,25 puncte fata de septembrie anul trecut, in timp ce inflatia este asteptata sa urce in iulie la 9,5%. In comunicatul emis dupa sedinta Consiliului de Administratie, BNR arata ca se mentine perspectiva incetinirii inflatiei incepand din august, decizia de majorare a dobanzii avand la baza necesitatea de a stimula economisirea, dar si de a contrabalansa cresterea rapida a salariilor. Analistii locali citesc in decizia de ieri teama BNR de posibile cresteri ale inflatiei in lunile urmatoare, in conditiile in care pana acum se considera ca varful ar fi atins in iulie, pentru ca in toamna cresterea preturilor sa incetineasca. Desi pe piata locala opinia generala era ca dobanda-cheie la leu se va plafona, cel putin pentru moment, la 10% pe an, jucatorii externi se asteptau la o majorare. Miscarea bancii centrale a marit apetitul pentru leu, cotatiile coborand pe piata valutara de la Bucuresti cu aproape 1% in numai cateva ore, pana la un minim al anului de 3,51 lei pentru un euro. Catalina Constantinescu, senior economist la ABN Amro, spune ca leul ar putea sa continue sa se intareasca, dar crede ca BNR va interveni in piata pentru a corecta o eventuala apreciere prea rapida, care ar aduce din nou probleme pe partea balantei comerciale. "Proiectia BNR, in care inflatia reintra in intervalul agreat la jumatatea anului viitor, ramane extrem de optimista. In continuare ne asteptam ca BNR sa majoreze dobanda cu 0,25 puncte procentuale, la fiecare din cele doua sedinte ramase pana la sfarsitul anului", spune Neil Shearing, economist pentru Europa Rasariteana in cadrul institutului britanic Capital Economics. BNR si-a asumat pentru anul acesta o tinta de inflatie de 3,8%, iar pentru anul urmator de 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO