Bănci și Asigurări

De joi, asigurarea locuinţelor devine obligatorie. Vedeţi aici de ce riscuri vă apără poliţele

De mâine, asigurarea locuinţelor devine obligatorie
14.07.2010, 14:30 447

Începând de joi, 15 iulie, asigurarea locuinţelor va deveniobligatorie, toţi proprietarii fiind obligaţi ca în termen de şaseluni să încheie o poliţă de asigurare. Poliţa costă 10 sau 20 deeuro pe an, în funcţie de tipul locuinţei, suma asigurată fiind de10.000, respectiv 20.000 de euro.

"Mâine vor fi emise primele poliţe obligatorii pentru locuinţe", adeclarat pentru ZF Radu Popescu, consilier în cadrul Pool-ului deAsigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care va emiteaceste poliţe. La PAID sunt acţionare 13 companii de asigurări:Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig,Grawe, Credit Europe, ABC Asigurari, Certasig, City Insurance şiPlatinum. Pentru cei care nu vor încheia această poliţă înurmătoarele şase luni legea prevede o amendă de 500 de lei, caretrebuie aplicată de administraţiile locale.

Şi proprietarii de case care au deja asigurare vorcumpăra poliţa obligatorie

Proprietarii de locuinţe care au deja o asigurare vor fi obligaţişi ei să încheie o poliţă obligatorie, în maximum un an de laaplicarea acestei legi. Asigurarea obligatorie acoperă numai treiriscuri: inundatiile, cutremurul şi alunecările de teren. Suntexcluse riscuri cum ar fi incendiul (cel mai des întâlnit),explozia şi altele, pentru care proprietarul care vrea să leacopere trebuie să încheie o poliţă facultativă.

Poliţa obligatorie costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie detipul locuinţei, dar şi despăgubirile sunt limitate, de 10.000 deeuro, respectiv 20.000 de euro pen. Cât costă însă o asigurarefacultativă?

Pentru o locuinţă care valorează 90.000 de euro, cu bunuri de10.000 de euro, construită în 1980 şi situată în Bucureşti, opoliţă de asigurare facultativă costă între 100 de euro pe an (laGroupama) şi 203 euro pe an (la Allianz-Ţiriac), potrivit site-uluiasiguratorii.ro. La Uniqa o astfel de asigurare costă 102 euro/an,la Omniasig - 108 euro, la Astra - 124 euro, la Euroins - 132 euro,la Ardaf - 133 euro, iar la BCR Asigurări - 169 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO