♦ Intră în vizorul BNR şi riscurile „notabile” pentru economie şi inflaţie venite din extinderea protecţionismului comercial în lume şi din politica comercială a SUA.
Boardul BNR a preferat să rămână prudent şi a menţinut dobânda-cheie şi la cea de-a doua şedinţă de politică monetară din 2025, la fel ca în ianuarie, la 6,5%, nivel stabilit în luna august 2024.
BNR crede că inflaţia va fluctua în S1/2025, iar în S2/2025 va continua să scadă, „dar pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecţia precedentă“.
„Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflaţiei va cunoaşte o fluctuaţie pronunţată în S1/2025 - pe fondul efectelor de bază în dublu sens -, iar în S2/2025 va descreşte pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecţia precedentă, peste intervalul ţintei până la final de 2025“, a transmis vineri BNR după şedinţa de politică monetară.
Pe lângă riscurile interne pentru inflaţie, legate şi de fiscalitatea incertă, BNR aduce în discuţie şi riscurile „notabile“ pentru economie şi inflaţie venite din extinderea protecţionismului comercial în lume şi din politica comercială a SUA.
„Riscuri notabile vin din tendinţa de extindere a protecţionismului comercial.“
„Incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, generează războiul din Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu, dar mai cu seamă mersul economiei globale/zonei euro şi al comerţului internaţional în contextul măsurilor de politică comercială ale administraţiei americane”.
Scăderea dobânzilor ar fi imperios necesară pentru relansarea creditării şi stimularea economiei. Analiştii au anticipat că banca centrală va menţine rata-cheie la 6,5%.