Bănci și Asigurări

Dealerii au tranzactionat 34 mld. euro in iunie

Dealerii au tranzactionat 34 mld. euro in iunie

Click pentru imaginea marita

09.07.2008, 15:33 11

Volumul total tranzactionat pe piata valutara de la Bucuresti a scazut usor in iunie, pentru a doua luna consecutiv, ajungand la 34,8 miliarde de euro, arata calculele ZF realizate pe baza datelor medii zilnice anuntate de BNR.
Din iunie anul trecut tranzactiile valutare de la Bucuresti nu au mai coborat sub 30 de miliarde de euro lunar, insa au reusit sa sara pragul de 40 de miliarde intr-o singura luna - ianuarie.
"Toate pietele financiare au fost mai putin lichide in ultima perioada. De altfel, lunile de vara aduc in mod traditional o diminuare a activitatii", a comentat dealerul unei banci importante.
Datele medii zilnice anuntate de BNR pentru luna iunie arata ca volumul operatiunilor derulate de banci cu clientela a urcat usor in iunie fata de lunile precedente. Astfel, cumpararile de valuta de la clienti au urcat la 1,12 miliarde de euro, fata de 1,07 miliarde in mai. Si vanzarile de valuta au crescut, de la 1,08 la 1,13 miliarde de euro, ca medie zilnica.
In schimb, tranzactiile interbancare au coborat usor, la o medie zilnica de 518 milioane, cu aproape 16% sub nivelul din mai. De altfel, acesta este cel mai scazut nivel pentru tranzactionarea interbancara inregistrat de la inceputul anului.
Dealerii spun insa ca multe dintre tranzactii sunt swap-uri pe termen scurt (o tranzactie reversibila, incheiata cu aceeasi contrapartida), astfel ca sumele se "rostogolesc", fiind inregistrate de mai multe ori. Totodata, volatilitatea cursului a fost mult mai mica in luna iunie, ceea ce a diminuat si interesul jucatorilor speculatori pentru tranzactionare.
Potrivit datelor BNR, in iunie euro a oscilat intre 3,6 si 3,68 lei. Pe medie, euro a stationat in iunie la nivelul din mai, de 3,65 lei. Spre comparatie, in ianuarie, cand s-a inregistrat varful pentru volumele tranzactionate, euro a urcat de la 3,6 la aproape 3,8 lei. Dealerii au suspectat atunci o interventie masiva a BNR, care ar fi vandut valuta pentru a opri deprecierea rapida a leului.
BNR nu publica date detaliate privind tipul tranzactiilor derulate pe piata valutara locala - daca sunt tranzactii la vedere (spot) sau prin produse derivate (de tip forward sau swap). Desi a dat verde pentru tranzactionarea de produse derivative inca de anii trecuti, in cadrul procesului de liberalizare a contului de capital, BNR nu a creat si un cadru de reglementare pentru aceste instrumente. Oficialii bancii centrale au aratat recent ca volumul foarte mic al operatiunilor cu astfel de instrumente nu justifica implementarea unor reglementari. Totusi, dealerii spun ca volumele tranzactionate prin operatiuni de tip swap a crescut sensibil atat in relatiile interbancare, cat si cu clientii straini. De altfel, pe pietele mature tranzactiile cu instrumente derivate (in special swap-urile) reprezinta grosul tranzactiilor.
Potrivit unui studiu al Bancii Reglementelor Internationale, in aprilie anul trecut volumul mediu zilnic tranzactionat la Bucuresti a fost de 3 miliarde de dolari, in timp ce in Cehia media a fost de 5 miliarde, iar in Polonia de 9 miliarde de dolari.
Pe pietele mai dezvoltate, volumele sunt sensibil mai mari. Astfel, in Austria media a fost de 18 miliarde de euro zilnic, in timp ce pe piata valutara franceza tranzactiile s-au ridicat la 120 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO